PRÁCE 🧰

Dovoz aut z USA - co vše je potřeba a jak to probíhá?

19. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Dovoz a následný přepis auta z Ameriky je časově i finančně dost nákladný projekt. Co to všechno obnáší a jak auto úspěšně přihlásit a provozovat?

Dovoz aut z USA

Články na téma dovoz auta ze zahraničí:

  1. Auta z dovozu
  2. Jak na dovoz aut ze zahraničí?
  3. Prověření auta ze zahraničí
  4. Dovoz aut z USA - právě čtete

Pokud vás už evropský automobilový trh omrzel, můžete kouknout na ten americký. Existují dva způsoby, jak dovézt auto z Ameriky. Prvním způsobem je kontaktování příslušné firmy, která se dovozem zabývá. Tato firma za vás více méně vyřeší všechno od proclení, dovozu, až po samotnou homologaci a přihlášení v České republice. Tento způsob se zdá velmi jednoduchý, ale za takovéto služby zaplatíte o stovky tisíc více, máte to však víceméně "bez starostí".

Dovoz auta z USA svépomocí

Druhým možným způsobem je vydat se do Ameriky na vlastní pěst a auto si sám vybrat. Tato varianta se sice může zdát být levnější, ale za to vás bude stát hodně nervů a času při všelijakém papírování a běhání. Mimo to budete muset do poplatků přidat taktéž letenky, (negativní test na koronavirus), ubytování, a mimo jiné si musíte zajistit vízum do USA, což kor v dnešní době tak jednoduché rozhodně nebude.

Dovoz aut z Ameriky

Americké vozy v inzerátech

Cena za dovoz auta z Ameriky

Auto si v Americe rozhodně koupíte levněji, za transport vozu od prodejce do přístavu a přes oceán do Evropy však zaplatíte navíc 50 až 100 tisíc korun (cena se odvíjí od jednotlivých aut). Vyřídit si budete muset i potřebnou administraci ke kontejneru, do toho si kontejner musíte také pojistit. Po převozu do Evropy se však hned neradujte, až teď začíná ta pravá zábava. Po převozu do Evropského přístavu si musíte zařídit administraci ke kontejneru i zde. Poté zaplatíte za transport vozu z přístavu do Česka.

Homologace po dovozu auta z USA

Pokud jste toto všechno již zařídili a máte svou vysněnou ameriku zaparkovanou v garáži, stejně s ní ještě nesmíte na silnice. U nás musíte auto upravit podle Evropských norem a vyběhat si potřebnou homologaci. Ta zahrnuje například úpravu světel, bezpečnostních pásů, pneumatik, apod. Poté si musíte nechat auto zkontrolovat příslušným úředníkem a nechat si vystavit technický průkaz. To vše vyjde na další desítky tisíc korun. Následuje klasická STK, vyřízení povinného ručení a přihlášení auta do českého registru vozidel. V případě, že máte ještě americké SPZ, nemusíte je vracet. Je pouze nutné zrušit americké pojištění. To se dá vyřídit mailem s přílohou čestného prohlášení o prodeji.

Na internetu existuje nespočet možných kalkulaček, které vám vypočítají odhad ceny za vůz, který si chcete koupit.

Zdroj médií: freepik.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články