PRÁCE 🧰

Auta z dovozu: v čem je výhoda?

3. 11. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

V minulosti byla auta z dovozu a především ta z Německa možnou výhodnou koupí. Dnes je situace na trhu ojetin trochu horší napříč celou Evropou.

Auta z dovozu

Články na téma dovoz auta ze zahraničí:

  1. Auta z dovozu - právě čtete
  2. Jak na dovoz aut ze zahraničí?
  3. Prověření auta ze zahraničí
  4. Dovoz aut z USA

Kdo nechtěl ojetinu z Čech, ten se chtěl spolehnout na nákup ze zahraničního autobazaru. Před pár lety se to mohlo jevit jako dobrý nápad, na kterém jste ještě mohli řadu peněz ušetřit. Jenže současná doba zamíchala kartami, a tak vlivem problémů v automobilovém průmyslu je nejen problém dostat nové auto, ale i koupit ojetinu.

Na českém trhu ojetá auta chybí a ta co tu zůstala, prudce zdražují a to i o několik procent. Stejná, nebo alespoň podobná situace bude i v zahraničí a zejména pak v Německu, odkud si Češi ve většině případů vozy odváží.

Je tedy na pováženou, jestli se vyplatí auto z dovozu pořizovat, nebo vás celá akce vyjde na více peněz, než byste chtěli. Ono dojet třeba do Drážďan není zas tak finančně nákladné, ale pojedete-li třeba do Hamburku, dost se to prodraží. Vzhledem k tomu, že musíte ještě investovat do převozních značek, povinného ručení a také pohonných hmot, které rovněž v současné době zdražují. Kdo ví, jestli se situace v následujícím roce zlepší nebo ne.

Proč se lidé uchylovali k zahraničním ojetinám?

V minulosti, kdy byl automobilový trh ještě v pořádku a o koronavirové pandemie se točily jen filmy, byly zahraniční ojetiny výhodnou koupí. Nejen, že člověk ušetřil na jejich ceně v případě výhodného kurzu, ale kolikrát se také dočkal lepšího technického stavu a profesionálnějšího přístupu, než na který byli lidé zvyklí u nás.

Samozřejmě k ceně se musely připočítat poplatky za drobnou administrativu v zahraničí, ale i tak se to daleko vykompenzovat výhodami, které se ale v současné době trochu ztrácí. Je tedy na vás, jestli se vám opravdu vyplatí koupit auto z dovozu nebo si ještě chvíli počkáte, až se trh zase trochu uzdraví a lepší nabídka bude i v Česku.

Na co si dávat pozor u aut z dovozu

Pokud se přeci jen pro auto z dovozu rozhodnete, měli byste dbát zvýšené opatrnosti, stejně jako když si jdete koupit ojetý vůz u nás. Problémem může být u některých lidí jazyková bariéra, a tak si najděte nějakého známého, který cizím jazykem hovoří a ještě lépe rozumí i autům.

Kupujte jen auta, která mají jasnou servisní historii. Často totiž auta nemají servisní knížku a je takřka nemožné dohledat jejich minulost v zahraničí a na dobré slovo se už v moderní době příliš nehraje. Auto je také nutné pořádně prohlédnout, aby nebylo bourané. Stejně tak pozor na stočené kilometry. Ostatně SOVA (Sdružení na ochranu vlastníků automobilů) tvrdí, že neuvěřitelných 75 % dovezených aut ze zahraničí má stočené kilometry.

A některá auta se nevyplatí kupovat v zahraničí, protože například naše tuzemské škodovky tam koupíte zbytečně draze a ještě možná na oko v lepším stavu, než je ten skutečný. Stejně tak pozor na passaty, které často sloužily ve flotilách taxikářů, takže ani toto auto nebude vhodné pro rodinku.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články