PRÁCE 🧰

Přihlášení auta z dovozu - jak dlouho to trvá a jaká je cena?

12. 12. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pořízení auta ze zahraničí není v dnešní době nic neobvyklého. Takže pokud jste na svůj vysněný model nenarazili v tuzemském bazaru, určitě zkuste zapátrat i v jiných vodách. Přihlášení auta z dovozu pak s našimi radami zvládnete levou zadní.

Přihlášení auta z dovozu

Články na téma přihlášení vozidla:

  1. Přihlášení auta z dovozu - právě čtete
  2. Přihlášení nového nebo ojetého vozidla, jak na to?

Podíváme se na postup přihlášení auta z dovozu krok za krokem.

Nákup a převoz auta do ČR

Pokud kupujete ojeté auto ze zahraničí, máte dvě možnosti, jak ho dostat na území České republiky.

  1. Auto přivezete po silnici – pokud plánujete přivézt auto po jeho vlastních kolech, budete potřebovat dočasné povinné ručení a převozní značky. Cena za povinné ručení je přibližně 2 000 Kč. Na registrační značky si připravte 3 000 – 6 000 Kč.
  2. Auto pojede na vleku – v tomto případě nemusíte dočasné povinné rušení ani převozní značky řešit. Auto jednoduše naložíte a odvezete.

V obou případech nezapomeňte pořádně pročíst kupní smlouvu a auto v zahraničí odhlásit.

Kontrola technického stavu vozidla

Pro přihlášení dovozu auta budete muset navštívit STK. Pokud auto vezete ze zemí EU nebo Švýcarska, Norska, Islandu a Lichtenštejnska, bude vám stačit projít tzv. evidenční prohlídkou. Její cena se pohybuje kolem 1 000 Kč. Stejnou částku byste zaplatili i v případě, že byste pořizovali ojetinu z Čech.

Pokud se pro auto vydáte mimo jmenované země, budete po příjezdu muset absolvovat kompletní dovozovou technickou kontrolu. Po jejím absolvování dostanete protokol o technické prohlídce a emisích, technický protokol a přílohu k technickému protokolu.

Sjednání povinného ručení

Pokud plánujete odjíždět z STK nově zakoupeným vozem, nesmíte zapomenout na vyřízení povinného ručení v předstihu. Bez něj totiž na silnici nesmíte. Pokud byste chtěli vůz přivézt i odvézt na vleku, můžete se sjednáním počkat do dalšího kroku.

Registrace vozidla

Pro přihlášení auta z dovozu se budete muset vydat na dopravní inspektorát. Co byste neměli zapomenout vzít s sebou?

  • Doklady z STK
  • Převozní SPZ
  • Potvrzení o odhlášení vozu v zahraničí
  • Občanský průkaz
  • Zelenou kartu

Dále si podle druhu vozidla připravte dostatek financí. Pokud vaše nové auto nesplňuje mezní normy pro emisí EURO 3, budete muset zaplatit ekologickou daň. Kolik za ní dáte?

  • EURO 0 – 10 000 Kč
  • EURO 1 – 5 000 Kč
  • EURO 2 – 3 000 Kč
  • EURO 3, 4, 5 – 0 Kč

Cena za samotné přihlášení osobního auta z dovozu na dopravním inspektorátu je 800 Kč. V případě, že dovezené auto nemá najeto 6 000 km nebo ještě neuběhlo 6 měsíců od jeho první registrace, budete za něj muset zaplatit i DPH.

Ptáte se, jak dlouho trvá přihlášení auta z dovozu? Příslušný úřad má na vyřízení vaší žádosti 30 dnů, často je ale tato doba kratší. Vy pak získáte registrační značky, malý i velký technický průkaz a můžete vesele brázdit silnice ve svém novém voze.

Zdroj médií: mercedes.

Podobné články