PRÁCE 🧰

Koupě nového auta v Německu

1. 6. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Přemýšlíte nad koupí nového nebo i ojetého auta z Německa? Poradíme vám, podle čeho a jak vybírat.

Koupě auta v Německu

Články na téma dovoz auta z Německa:

  1. Dovoz aut z Německa
  2. Koupě auta v Německu - právě čtete
  3. Auto z Německa - jak jej přihlásit

Pokud přemýšlíte nad koupí nového nebo ojetého vozidla z Německa, pořádně si propočítejte všechny náklady a povinnosti, které při dovozu auta ze zahraničí budete muset řešit. Situace, kdy byla auta ze zahraniční výrazně levnější, než u nás totiž už tak úplně reálná není. V Česku se nabídka aut výrazně zvýšila a s tím stoupá také kvalita a přístup prodejců. Naopak v Německu se autobazary dostávají do rukou dalších, méně poctivých obchodníků, kteří na vás chtějí pouze vydělat. 

Jak na koupi auta z Německa

První krokem při výběru nového, či ojetého auta v Německu je správný výběr. Naštěstí dnes žijeme v době internetů a nemusíme jezdit do Německa takzvaně "naslepo". Mnoho prodejců svou nabídku vyvěšuje na prodejní portály. Doporučujeme vybírat na místních stránkách v německém jazyce, než na českých, jejichž nabídka může být výrazně osekaná (mezi oblíbené inzertní weby patří například mobile.de nebo autoscout24.de).

Dalším krokem je kontaktování prodejce, zda je vůz stále dostupný. Rozhodně je lepší volat, než psát SMS, nebo e-maily, které se mohou někde ztratit. Prodejce se zeptejte na technický stav a domluvte si schůzku. Do Česka je možné dovézt víceméně jakékoliv auto. Pokud chcete jet po vlastní ose, musí auto mít platné TÜV (zdejší technická kontrola). 

Po příjezdu k prodejci zkontrolujte technický stav vozidla, vyžadujte projížďku a pokud budete spokojení, můžete se vydat na nejbližší evidenční úřad v Německu, nesoucí název Zulassungstelle. Zde vyřídíte mezinárodní pojistku (na 5, 9, 15, 30 dnů), poté s pojistkou a všemi doklady od vozidla vyřítíte mezinárodní exportní značky, které musíte upevnit a úředník vám je musí zkontrolovat. Po kontrole získáte exportní TP. 

Manipulační SPZ - auta, která nemají schválený provoz na našich pozemních komunikacích

Při příjezdu do ČR je pak vaší nutností zajet na emisní kontrolu a na STK k dovozové kontrole. Následně si musíte sjednat povinné ručení a vydat se všemi doklady na příslušný magistrát, kde podáte žádost o přihlášení vozidla do provozu. K této žádosti musíte dodat technický průkaz vozidla, protokol o technické kontrole, souhlas vlastníka vozu k registrování vozidla na jiného vlastníka a doklad o povinném ručení. Do 30 dnů poté obdržíte české registrační značky a máte hotovo. 

Dovoz auta z Německa

Pokud nemáte čas, nebo máte jazykovou bariéru existuje zde také možnost dovozu auta z Německa asistentem. Firem zajišťujících dovoz aut z cizí země je hned několik v každém městě. Ceny za takový asistovaný dovoz se pohybují kolem 20-25 tisíc korun za auto.

Zdroj info: Mobile, AutoScout24.
Zdroj médií: Depositphotos, Nikola Vráblová.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články