PRÁCE 🧰

Koupě nového nebo ojetého karavanu, co si pohlídat?

8. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Chtěli byste si užívat dovolenou v Čechách nebo v zahraničí s maximální svobodou? Pak už jste určitě uvažovali nad pořízením karavanu. Díky němu budete mít všude s sebou vlastní zázemí a zároveň budete moct nezávisle využívat auto.

Koupě nového nebo ojetého karavanu: Tipy, jak na to

Články na téma koupě karavanu nebo obytného vozu:

  1. Koupě obytného vozu: Na co si dát pozor?
  2. Koupě nového nebo ojetého karavanu: Tipy, jak na to - právě čtete
  3. Koupě karavanu nebo obytného vozu bez komplikací
  4. Vyplatí se koupit nebo půjčit karavan nebo obytný vůz?

Výběr karavanu pro cestování

Při výběru karavanu byste si měli dávat pozor na jeho kompatibilitu s vaším vozem. Pokud máte malé auto s nižším výkonem, je možné, že některé větší modely karavanů nebudete moct tahat. Přesné informace najdete v technickém průkazu v kolonce s názvem Maximální přípustná hmotnost přípojného vozidla. Důležité je také zjistit, jaký řidičák na karavan budete potřebovat. Pokud hmotnost celé sestavy auta s karavanem nepřesáhne 3,5 tuny, vystačíte si s řidičským oprávněním B. Pokud by váha byla vyšší, budete potřebovat B+E.

Koupě nového karavanu - na co si dát pozor

Při koupi nového karavanu byste si měli stanovit částku, kterou chcete investovat. Nový karavan, do kterého se pohodlně vejdete i s rodinou, vás bude stát od 200 tisíc korun výš.

Pohlídat byste si měli výbavu a prostor, které vám karavan nabízí. Nejen, že by měl mít dostatek místa pro všechny, kteří v něm budou ubytovaní, ale měl by poskytovat i veškeré zázemí, které budete potřebovat. Ve většině karavanů budete mít k dispozici kuchyňku, kde si pohodlně uvaříte čaj nebo jednoduchá jídla a umyjete nádobí. Ve větších karavanech budete moct využívat i záchodu a sprchového koutu. Veškerá výbava, včetně úložného prostoru, by měla být navíc logicky uspořádaná, abyste nemuseli vše neustále hledat a přerovnávat.

Koupě ojetého karavanu, co si pohlídat?

Při nákupu ojetého karavanu byste si měli ověřit jeho celkový stav. Pořádně byste měli prohlédnout hlavně podvozek a karoserii. Opravy těchto dílů by vás mohly přijít na vyšší částku, než jste zaplatili za celý přívěs. Proto je dobré využít i služeb odborného servisu a nechat si karavan před koupí kvalitně prověřit.

Zkontrolovat byste měli i interiér karavanu. Tam jsou opravy a rekonstrukce snazší, ale je dobré vědět, že v karavanu nejsou plísně a že vybavení bylo udržováno. Ošoupaná deska nebo utržený úchyt patří mezi věci, se kterými z principu musíte počítat. Většinou je ale na první pohled znát, že o karavan bylo dobře pečováno a jeho celkový stav bude pravděpodobně také v pořádku.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články