PRÁCE 🧰

Autem do Itálie z Prahy – nejlevnější varianta

18. 7. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Itálie Nejlepší cesta do Itálie

Spousta lidí bude letos hledat nejlevnější způsob, jak se dostat k moři. Itálie je relativně blízko a za solidní peníze nabízí opravdu hodně krásné pláže, teplé moře a kvalitní gastronomii.

Nejlevnější cesta do Itálie z Prahy

Jelikož chceme dojet do cíle za co nejméně peněz, nesmíme zvolit nějakou vzdálenou destinaci, ale naopak se podívat někam ideálně na sever Itálie. Za cíl si tedy určíme Bibione, což byl zejména v devadesátých letech populární cíl českých dovolenkářů. Své kvality, nebo minimálně jejich část, si však Bibione zachovalo.

Dálnice až v Itálii

Jak už jsme si v předchozím článku ukázali, nemá moc smysl, snažit se dojet do cíle cesty bez využití dálnic. Ano, jde to, ale není to nic moc zážitek, cesta zabere asi 10 až 11 hodin. Docela dobře se dá jet po silnicích prvních tříd v Rakousku, kde je obecně dost kvalitní infrastruktura, nicméně v Itálii už bychom si za mýto zaplatili, aby alespoň ten poslední kus cesty proběhl v rychlejším tempu.

Rakouskem projedeme kolem Lince a Klagenfurtu, nebudeme platit nejen za dálnice, ale dokonce ani za tunely. Po Italské dálnici pak urazíme 119 kilometrů, za což zaplatíme 9,5 eur, tedy 225,5 koruny. Trasa má celkem 712 kilometrů, pokud budeme vyjíždět z Prahy. Při spotřebě 6 litrů na sto tak spotřebujeme celkem 42,72 litrů paliva. Za cestu tam a zpět to bude zhruba 86 litrů. Počítáme s průměrnou cenou nafty 35 korun, takže cesta tam a zpět nás vyjde na 3010 korun. Když k tomu připočítáme dvakrát italské mýto (445 korun), jsme na ceně za obě cesty 3896 korun.

Doporučení řidičům: Vyrážíte letos na dovolenou do Itálie? Pokud ano, nezapomeňte si přibalit cestovní pojištění s dostatečnými limity. Pro snadné a zároveň rychlé srovnání nabídek se vyplatí využít kalkulačku cestovního pojištění.

  Porovnat nabídky cestovního pojištění

Nejrychlejší trasa po dálnicích

Pojďme si nyní srovnat cestu bez dálnic s variantou, při které si naopak dálnice dopřejeme, abychom byli v cíli opravdu co nejdříve, takže zvolíme nejkratší trasu. Z Prahy je to nejvýhodnější přes Linec a Salzburg, zaplatíme si jak desetidenní rakouskou dálniční známku (235 korun), tak i za průjezd tunely (320 korun, ale jedeme tam a zpět, takže 640 korun). Předpokládáme, že českou dálniční známku už máme. Cesta bude dlouhá 753 kilometrů, při spotřebě opět 6 litrů na sto, se dostáváme celkem na 45,18 litrů, cesta tam a zpět je potom zhruba 90 litrů. Palivo vychází na 3150 korun. Dálnice v Itálii vyjdou dohromady opět na 445 korun, takže můžeme sčítat: 235 + (320 x 2) + 445 + 3150 = 4470 korun.

Klidně jeďte po dálnicích

Jak vidno, není moc rozdíl, jestli budeme zkoušet ušetřit tím, že někde vynecháme dálnice. Obě výše spočítané varianty se liší o 547 korun, což v celkových nákladech na dovolenou není zase tolik a není to popravdě ani cena jedné večeře v italské restauraci. Pokud tedy chcete někde ušetřit, pak raději na ubytování, než na tom, kolik vydáte za cestu.

100% příprava: Ať vaše cesta do ciziny povede kterýmkoliv směrem, porucha, vandalismus, nebo krádež vozidla vás může nemile zaskočit všude. Pokud si sjednáte připojištění, zmíněná rizika vám pokryje. Připojistit se můžete v rámci cestovka, nebo si sjednejte krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: asfinag, evinjeta.dars.si.
Zdroj médií: Depositphotos, Mapy.cz.

Podobné články