PRÁCE 🧰

V Itálii mají extrémně levný mobilní internet

10. 7. 2023 3 min. čtení diskuze (2) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Itálie Informace na cestu do Itálie

Ani při válení u moře se samozřejmě velká část lidí nechce odpojit od internetu. Chtějí zůstat v kontaktu s přáteli a rodinou přes messengery a sociální sítě. Poradíme, jak na nejlevnější internet v mobilu v Itálii.

 Internet v mobilu v Itálii

Předem upozorníme, že pokud máte nějaký datový tarif v České republice, třeba neomezený, pak byste měli mít možnost se dostat na internet přes mobil i v zahraničí. V EU platí, že operátor vám musí umožnit používat služby po celé unii tak, jako je používáte doma, tedy za stejnou cenu. U dat nicméně platí určitý strop, který se dozvíte buď po zavolání na linku poskytovatele vašeho tarifu, nebo v internetové samoobsluze.

Připojte se i z notebooku

Je také dobré vědět, že i s tabletem nebo notebookem, který nemá SIM kartu s datovým tarifem, můžete v Itálii bez problémů na internet, a to i když nemáte třeba na hotelu přístup na WiFi. Stačí si připojení nasdílet z mobilního telefonu, na který se s laptopem připojíte jako na běžnou WiFi síť. Rychlost připojení, zejména v 5G sítích, je srovnatelná s optickou konektivitou, není tedy problém sledovat filmy ve vysokém rozlišení, nebo dokonce hrát online hry. Pozor však na to, že sdílením připojení se smartphone začne rychleji vybíjet, proto ho raději připojte na nabíječku.

Pořiďte si místní SIM

Jestli však internet v mobilu nemáte, nebo máte v rámci tarifu jen omezená data, která by vám nestačila, je tu řešení. Stačí si koupit SIMkartu místního operátora a fungovat nějaký čas s ní. Většina telefonů už dnes zvládá provozovat dvě SIM zároveň, takže z té místní italské můžete čerpat data a zároveň být stále na příjmu na českém čísle. Pakliže se vám to zdá jako drahá zbytečnost, tak vás musíme upozornit, že v zahraničí jedou operátoři trochu jinou cenovou politiku než u nás.

Připravte si cestovní pas, protože jeho číslo si prodejce musí opsat, je to normální, nemusíte z toho mít obavy. A pak už jen hledejte místo, kde se prodávají SIMkarty mobilního operátora iliad. Ten má totiž nejvýhodnější datové balíčky – aktivace karty vyjde na 9,99 eur (237 korun), ale máte na výběr buď 100 GB dat na měsíc za 7,99 eur (190 korun), nebo 150 GB dat za 9,99 eur (237 korun). Tedy za necelou pětistovku můžete mít takovou porci dat, že to na 14denní dovolenou bez problémů stačí. Opravdoví extremisté pak mohou sáhnout po balíčku 300 GB dat, který vychází na 13,99 eur (332 korun). To už byste ale museli sledovat filmy online ve vysokém rozlišení prakticky neustále.

Praktický tip: Při cestě do zahraničí vás některé neočekávané události mohou přijít pěkně draho. Proto se před odjezdem vyplatí sjednat cestovní pojištění. Jednotlivé nabídky pojišťoven za vás porovná online kalkulačka cestovního pojištění.

  Porovnat cestovní pojištění do Itálie

Kolik dat spotřebuji na dovolené?

Jestli netušíte, kolik dat prosurfujete, doporučujeme podívat se do nastavení telefonu. Ten by měl umět zobrazit, kolik jste za určitou dobu prodatovali. Z toho lze zhruba odvodit i objem dat, které za měsíc spotřebujete. Běžný uživatel, který na telefonu nekouká na filmy nebo neodesílá třeba velké objemy fotek, by si měl vystačit s cca 10 GB za měsíc. Kdo telefon nedá z ruky a na Instagramu je prakticky neustále, ten spotřebuje i více, klidně 20-30 GB.

Příprava na 100 %: Cestujete do Itálie autem? Přibalte si s sebou připojištění, které bude krýt rizika, jež mohou vaši klidnou dovolenou nepěkně narušit. Patří sem například havárie, vandalismus nebo krádež vozidla. Rizika můžete připojistit v rámci klasického cestovního pojištění, případně si sjednejte alespoň krátkodobé havarijní pojištění

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: iliad.
Zdroj médií: Depositphotos, Jakub Mokříš, iliad.
Jiří Kuchta, 10. 7. 2023 16:44
Tu spotřebu si každý musí odhadnout sám. Já mám odhad že pro dva lidi (tedy dva telefony a dva notebooky) potřebuji cca 1 G denně. Samozřejmě poctivě počítaných, ne jako egyptský Orange který to čímsi násobí.
Jakub Mokříš, 11. 7. 2023 9:33
Díky za komentář! Ono hodně záleží na tom, k čemu ten internet využíváte. Pakliže člověk sleduje filmy v nějakém vyšším rozlišení, tak to naskáče hodně rychle.

Podobné články