PRÁCE 🧰

Cestování se psem do Itálie - tipy na pohodlnou jízdu

5. 8. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Itálie Informace na cestu do Itálie

Pro cestování do zahraničí platí pevně daná pravidla nejen pro lidi, ale i pro psy. Abyste předešli případnému maléru, je dobré je znát a hlavně se začít včas na cestu připravovat.

Do Itálie se psem

Nejsnadněji se s pejsky cestuje po EU, která má pevně daná a jednotná pravidla. Tedy jakmile je splníte pro vstup do jedné země, můžete bez obav cestovat do dalších členských států.

Podmínky pro cestování se psem po EU

  • Zvíře musí být označeno mikročipem dle ISO normy pro mikročipy a čtecí zařízení. V případě starších psů je uznáváno i tetování, které však musí být čitelné a prokazatelně provedené před 3. červencem 2011. Pakliže zvíře tetování má, je dobré nechat aplikovat i mikročip, je to jistota a vyhnete se tak problémům s prokazováním stáří tetování.
  • Jeden člověk smí být doprovázen maximálně pěti zvířaty, na která se vztahuje unijní nařízení. To znamená maximálně pět kusů psů, koček nebo fretek. Je tedy možné mít v autě třeba dva psy, dvě kočky a jednu fretku. V odůvodněných případech je možné mít zvířat s sebou i více, ale je dobré důvod navýšení počtů nějak prokázat.
  • Zvíře musí mít svůj pas, který vystavuje schválený veterinář. V pasu jsou uvedeny podrobnosti o daném zvířeti, stejně jako jméno majitele. Pakliže zvíře cestuje s někým jiným než s majitelem, musí mít tato osoba písemné zmocnění právě od majitele (doporučujeme zplnomocnění v angličtině i češtině).
  • Jestliže je zvíře, tedy pes, kočka nebo fretka, starší 12 týdnů, musí mít platné očkování proti vzteklině. Očkování je účinné po 21 dnech od aplikace, takže pozor na to, je potřeba to provést s předstihem. Přeočkování musí proběhnout v době platnosti předchozího očkování, jinak je zvíře brané jako neočkované.
Doporučení Portálu řidiče: Nezapomeňte si s sebou na cestu do Itálie přibalit i cestovní pojištění, které vás při správně nastavených limitech krytí dostatečně ochrání. Nabídky jednotlivých pojišťoven si můžete snadno seřadit pomocí online kalkulačky cestovního pojištění.

  Kalkulačka cestovního pojištění do Itálie

Itálie a pláž se psem

Na běžné pláže vás většinou se psem vpustí, pakliže nejde o pláže soukromé. Někde se můžete setkat s požadavkem na vyplnění papíru o zodpovědnosti za zvíře a škody jím způsobené, ale obvykle je přístup bez problémů. Něco jiného jsou pláže označené symbolem přeškrtnutého psa, což znamená, že na nich nemáte v přítomnosti čtyřnohého kamaráda co pohledávat.

Tak trochu specialitou jsou v Itálii psí pláže. Ano, skutečně existuje celá řad „dog friendly“ pláží, kde je možné za poplatek pronajmout pejskovi jeho vlastní lehátko, bývají tam stromy a s nimi spojený stín, ale i speciální mělké bazény. Taková pláž je součástí snad každého letoviska, oblíbené Rimini a Bibione nevyjímaje.

Ubytování se psem v Itálii

Hotely nebo soukromé apartmány je dobré hledat pomocí k tomu určeného filtru. Není jich málo, ale i tam platí většinou pevně daná pravidla. Pes například nesmí být nikdy na pokoji sám a v hotelu se může pohybovat jenom po chodbách. Do restaurací mívají psi vstup zakázaný z hygienických důvodů.

Cestujete někdy k moři s pejskem? A máte nějaké oblíbené místo, které je určené právě pro pobyty se psy? Podělte se s námi v komentářích!

Tip na závěr: Myslete dopředu a nenechte se na dovolené vykolejit situacemi jako je porucha, vandalismus nebo krádež vozu. Sjednejte si pro jistotu připojištění, které rizika pokryje a vy si budete moci užít dovolenou bez stresu. Zmíněná rizika můžete připojistit jako součást cestovka, případně zainvestujte do krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: svscr.cz, tripadvisor.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články