PRÁCE 🧰

Co je v Itálii jinak oproti České republice?

21. 8. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Itálie Informace na cestu do Itálie

Povaha Itala se od povahy průměrného Čecha dost liší. Spoustu lidí to může překvapit, nicméně italský způsob života popravdě má něco do sebe. V čem je Itálie tak jiná?

Itálie a její zvláštnosti

Ital na silnici

V tomto směru se říká leccos, nicméně provoz mimo město se popravdě moc od toho našeho neliší, tedy alespoň na severu a ve střední Itálii (jih je kapitola sama pro sebe, tam fungují zákonem daná pravidla spíš jako velmi nezávazná doporučení). Na dálnicích se běžně jezdí o 10 km/h rychleji, než je rychlost předepsaná, nicméně zvládají používat blinkry a nejsou nijak agresivní.

Situace se mění ve městě, kde v hustším provozu lze narazit na ledacos. Především se jedná o těsné průjezdy z vedlejších ulic, případně o trochu riskantní projíždění křižovatek ještě ve chvíli, kdy z daného směru již svítí na semaforu červená. Do toho se přidávají všudypřítomné skútry, které Italové milují a využívají jejich mrštnosti a obratnosti. Na semaforech se samozřejmě cpou do první řady, takže pozor na nečekané manévry. Naštěstí jsou tyto malé motocykly obvykle docela dobře slyšet.

Ital a siesta

Sever je v tomto k nám docela milosrdný a jeho tempo je silně ovlivněné sousedním Švýcarskem a Rakouskem. Většina podniků však dodržuje siestu, a to mezi 13. a 16. hodinou. V praxi to znamená, že třeba obchody a podniky nabízející služby jsou zavřené, případně jedou jen ve velmi omezeném režimu. U restaurací se to projevuje třeba tak, že vám obsluha připraví kávu, případně sendvič, ale z klasického menu si dle libosti vybírat nemůžete. Doporučujeme proto dát si oběd někdy kolem 12. hodiny, pakliže jíte později, mohli byste zůstat odkázáni na nabídku supermarketu.

Siestu drží i tam, kde se to z pohledu našince úplně nehodí, například na recepcích hotelů. Sice tam někdo je, vydá vám klíče, ale mnohde prostě v této době odpočinku nezvedají telefony a na email vám také nikdo neodpoví. Hasiči a další složky záchranného systému však samozřejmě fungují, stejně jako veškerá infrastruktura.

Ital a jídlo

Jestli bychom si z něčeho měli vzít příklad, pak je to přístup Italů k jídlu. Nikdy nepotkáte Itala, který by obědval za chůze. A pokud ano, tak to není Ital. Jídlo je v zemi v podstatě společenský akt, který vyžaduje čas. Zejména pak večeře, kdy se rodina sejde u stolu a společně diskutují. České „u jídla se nemluví“ je mimochodem trochu zvláštní, protože konverzace zabraňuje tomu, aby stolující jedli rychle, což je nezdravé. Pro Itala je jídlo příležitostí probrat aktuální dění a vše potřebné, navíc večeří se obvykle kolem deváté hodiny.

Italská údržba

Pojem známý především majitelům aut. Vášnivá povaha se promítá i do vztahu k autům a zejména automobilovým závodům, které v Itálii milují. Laxnější italská povaha však už tolik neřeší běžný servis aut a některá jsou tedy docela zanedbávaná. Pojem „italská údržba“ znamená, že vůz pořádně proženete po silnicích, prakticky neustále s vytočeným motorem. Má to něco do sebe! Při takové jízdě například dochází k vypalování karbonových usazenin, rozhýbání nastavitelných lopatek turba a podobně.

Zdroj info: tripadvisor, gcontentoitaliano.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články