PRÁCE 🧰

Kdy se vydat do Itálie?

1. 8. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Itálie Informace na cestu do Itálie

Jestli existuje dovolenková destinace, kam je lepší se vypravit až po konci hlavní sezóny, je to Itálie. Dojem z této země se opravdu úplně změní, když vyrazíte v době, kdy už je většina turistů zpátky doma.

Kdy jet do Itálie?

To, jak moc je Itálie přeplněná turisty, je dané její popularitou. Třeba Chorvatsko je známé především ve střední a východní Evropě, takže se tam hrnou především lidé z této části světa. Španělsko zase láká hlavně obyvatele západní Evropy a Velké Británie. Jenže Itálie má tu „smůlu“, že je společně s Francií, opravdu hodně známá po celém světě, takže se tam v létě stahují i turisté zpoza oceánu, ale i Asie. Je to poznat především ve městech, ale logicky jsou plné i pláže.

Ceny ubytování

Z údajů webu booking.com můžeme vyčíst docela zajímavé věci. Pakliže se ubytujete v hotelu, bude to nejdražší v dubnu, květnu a červnu. Když si pronajmete dům, pak je nejdražší srpen, ale pak ceny prudce padají v září a říjnu. Podobné je to i u apartmánů, kde s koncem srpna ceny výrazně klesnou.

Hledíme-li tedy především na cenu dovolené, je skutečně nejlepší počkat na září a pak vyrazit klidně na poslední chvíli. Rozhodně nedoporučujeme řešit ubytování s předstihem, naopak je lepší počkat až den dva před dovolenou, kdy budou ceny nižší. Majitelé hotelů i soukromých ubytovacích kapacit se budou snažit vytížit nemovitosti i za cenu toho, že budou muset s cenou dolů.

Tip redakce: Cestovat do zahraničí bez náležité přípravy se zpravidla nevyplácí. Proto vám radíme sjednat si cestovní pojištění. Nabídky pojišťoven za vás porovná a vyhodnotí kalkulačka cestovního pojištění.

  Nejlepší cestovní pojištění

Počasí

Zejména jich Itálie znamená uprostřed léta opravdu výheň, a to zejména kolem poledne. Řešení se sice nabízí samo, ale úplně nedoporučujeme k italskému moři vyrážet před začátkem sezóny, tedy v květnu nebo červnu. Proč? Moře totiž ještě bude docela studené, naopak na podzim už bude teplota vzduchu příjemnější, ale voda bude z léta krásně prohřátá.

S mořem je to vůbec v Itálii zajímavé. Její východní břeh je totiž oplachován Jaderským mořem, které má teplotu 23-25 °C. Jenže západní pobřeží je pokryté plážemi Tyrhénského moře, a to je znatelně teplejší, přesněji o zhruba 5 °C. Není tedy problém se koupat ve vodě s teplotou třeba 28 °C.

Vsaďte na září!

Jak je vidět, červenec a srpen jsou sice nejteplejší měsíce v roce, jenže zároveň se této příležitosti snaží využít každý, včetně Italů. Ti si vybírají dovolené nejvíce v srpnu, protože vysoké teploty milují. Jenže pláže jsou pak doslova přecpané k prasknutí, památky jsou turisty obležené a ceny hotelů a restaurací vyšponované co nejvýše. Proto je lepší počkat, ty nejteplejší měsíce si užít u vody klidně v ČR a v době, kdy se všichni od moře vracejí, začít teprve balit a cestovat směr Itálie.

Kdy jezdíte k moři vy? V hlavní sezóně, nebo až po ní?

Příprava se vším všudy: Při cestě do zahraničí je dobré mít na paměti různé nenadálé události, které se mohou přihodit. Proto se vyplatí sjednat si před cestou připojištění, které vás před nepříjemnými riziky (např. porucha, vandalismus, krádež apod.) ochrání. Připojistit se můžete v rámci cestovka, případně se vyplatí sjednat alespoň krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: eximtours, booking, tripadvisor.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články