PRÁCE 🧰

Ceny jídla v italských restauracích

28. 7. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Itálie Informace na cestu do Itálie

Když jsme pátrali po tom, kde se dá v Itálii dobře a levně najíst, netušili jsme, že narazíme na restauraci v centru hlavního města, která bude levnější než v přímořském letovisku.

Ceny v restauracích v Itálii

Jestli stojí za to, navštívit kvůli něčemu Itálii, pak je to jídlo. Podle velké části gurmánů se nikde jinde v Evropě nenajíte tak dobře, jako právě na Apeninském poloostrově. Podívali jsme se proto na to, kolik stojí večeře třeba pro čtyřčlennou rodinu, budeme chtít čtyři pizzy a něco k pití, tedy víno a colu.

L’Ancora Bibione

Tento podnik jsem sám navštívil, kvalita jídla skvělá, obsluha rovněž. Z jídelního lístku sáhne asi většina strávníků po pizze, kterou je Itálie vyhlášená. V L’Ancora vyjde jedna na 8-10 eur, naštěstí jsou v jídelním lístku uvedeny dvě velikosti, přičemž z té větší se nají podle mého odhadu 3-4 lidé. Každopádně 4 pizzy, vyjdou na cca 36 eur, k tomu předpokládejme dvě sklenky vína po 1,8 eurech a dvě Coca Coly po 3,5 eurech. 36 + 2 x 1,8 + 2 x 3,5 = 46,6 eur, což je 1106 korun. Skromnější večeře pro čtyři tedy v Bibione vyjde na asi jedenáct set korun.

Praktický tip: Máte rádi pocit, že vás v zahraničí nemůže nic překvapit? Buďte předem připraveni na všechny náhlé situace sjednáním cestovního pojištění. Pokud si nevíte rady, jak správně vybrat cestovko a nevyznáte se v nabídkách, využijte k tomu kalkulačku cestovního pojištění, která ušetří čas a peníze.

  Porovnat nabídky cestovního pojištění

La Brasserie Rimini

Restaurace s velmi slušným hodnocením a prý excelentní pizzou. Ta zde stojí v levnějších variantách kolem 10 eur, honosnější „Speciali“ a „Integrali“ pak jsou za 12,5 eur. Čtyři kusy tohoto pokrmu zvládneme nacpat do 40 eur. K pití opět dvě sklenky vína po 3 eurech, na to samé vyjdou i dvě Coca Coly. 40 + 4 x 3 = 52 eur, tedy 1234 korun. Podnik je velmi zaměřený na piva, jedno má dokonce tankové, takže ochutnávku bychom si nenechali ujít. Za půllitr dáte 6 až 6,5 eur, což je 142 až 154 korun.

La Vittoria Řím

V našem hlavním městě funguje trochu zvrácený model restauračního byznysu, který bychom se nebáli nazvat turistickými pastmi. Za jídlo není problém dát několikanásobek běžné ceny a majitelé restaurací se ani nijak netají tím, že o české hosty nestojí. Že to jde i jinak, ukazuje Řím a La Vittoria. Podnik je skvěle hodnocen za přístup personálu i špičkovou kvalitu jídla, přitom není nijak drahý. Naše menu, tedy dvě pizzy, dvě sklenky vína a dvě skleničky coly, tu vyjde překvapivě levně. Z jídelního lístku nevybíráme nejlevnější pizzu, ale sáhneme do středu nabídky, dvě za 8 a dvě za 9 eur. Dvakrát „Vino della casa“ po 3 eurech, to stejné dáme za dvě Coca Coly. 2 x 8 + 2 x 9 + 6 + 6 = 46 eur. Za 1091 korun jsme se najedli v centru Říma, doslova pár metrů od Sixtinské kaple.

Chcete ušetřit?

Pakliže máte rozpočet na dovolenou napjatý, a přesto si chcete dopřát alespoň jednu návštěvu restaurace, vsaďte právě na pizzu. Bývá levnější než jiná jídla, například těstoviny s masem a Italové ji skutečně umí velmi dobře. V jídelním lístku se dívejte po větších pizzách, které obvykle zasytí dva až čtyři jedlíky a bývají výhodnější cenově. Co se týče vína, vynechejte lahvové a hledejte v nápojovém lístku „ vino della casa“. To je víno stáčené, nicméně i zde si většina restaurací nedovolí napájet své zákazníky něčím skutečně nepitelným, spíš naopak.

Máte v Itálii nějakou oblíbenou restauraci, kterou byste doporučili? Podělte se s námi v komentářích!

Na co nezapomenout: Při cestě do zahraničí je dobré mít na paměti různé nenadálé události, které se mohou přihodit. Proto je dobré sjednat si před cestou připojištění, které vás před nepříjemnými riziky (např. porucha, vandalismus, krádež apod.) ochrání. Připojistit se můžete v rámci cestovka, případně se vyplatí sjednat alespoň krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: tripadvisor, google maps.
Zdroj médií: Jakub Mokříš, Depositphotos.

Podobné články