PRÁCE 🧰

Carsharing a tři největší mýty o něm

11. 10. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Carsharing Základní info ke carsharingu

Kolem carsharingu se říká leccos, ale jenom část z toho je pravda. Spousta lidí se této služby bojí, protože mají třeba strach, že to bude moc drahé, nebo že budou muset platit za škodu, kterou způsobil někdo jiný. Jak je to doopravdy?

Carsharing a tři největší mýty o něm

Carsharing je drahý

První mýtus zboříme celkem snadno. Když se podíváme na cenu lístku MHD v Praze, tak ano, s tou se skutečně srovnávat nedá. Pak se můžeme vypravit taxíkem, což je dražší varianta přepravy, nicméně častokrát rychlejší a flexibilnější. Carsharing je někde mezi, cenově je blíž té hromadné dopravě, ale nabídne komfort a flexibilitu auta, ve kterém jedete sami.

  • Když pofrčíte ráno do práce z Barrandova na Letnou, je to autem zhruba 17 minut. I jen se základním tarifem u Car4Way dáte za cestu Fabií, Scalou, Karoqem nebo klidně sedmimístným Volkswagenem Caddy 119 korun (7 korun za minutu jízdy), žádné jiné náklady neřešíte.
  • Mrkneme-li do ceníku jedné z největších pražských taxislužeb, zjistíme, že nástupní sazba je 60 korun, pak je to 36 korun za kilometr jízdy. Trasa má 10 kilometrů, to je 360 korun, plus 60 korun za nástup do auta a jsme na 420 korunách.
  • MHD to má 25 minut čistého času jízdy, na druhou stranu jste vázáni na jízdní řád, nejprve musíte dojít na zastávku a v cíli cesty zase ze zastávky do práce. Jste ale odkázáni na dopravní prostředky, ve kterých nejste sami a zejména právě v ranní špičce je někdy zážitek z jízdy docela stresující. Cenově vychází půlhodinový lístek na 30 korun.

Budu platit za škodu, kterou jsem nezpůsobil

Každé poškození auta, které si půjčíte, je samozřejmě třeba řešit. Nejhorší je, nechat to tzv. vyhnít, to pak logicky člověk nemůže od druhé strany očekávat vstřícný přístup. Všechny vozy jsou samozřejmě pojištěné, spoluúčast v případě nehody, kterou zaviníte, je vždy minimálně 10 tisíc korun. Pakliže bude škoda vyšší, je to 10 %. Za nehodu, kterou jste nezavinili, samozřejmě neplatíte nic, je však nutné zavolat policii, která vše zdokumentuje.

Důležitý je první a poslední krok zápůjčky. Aplikace po vás bude chtít nafotit auto ze všech stran. To znamená obejít ho a zdokumentovat jeho stav před jízdou a po ní. Je to úkon asi na minutu, ale pro vás jako pro klienta je velmi důležitý. Fotografie slouží jako důkaz, že jste auto zaparkovali ve stejném stavu, v jakém jste ho převzali. Kdyby náhodou došlo k poškození poté, co ho zaparkujete (například do auta někdo nacouvá), jste krytí a nikdo po vás zaplacení poškození chtít nebude.

Auta jsou vybydlená „holátka“

To je jeden z častých omylů. Když jsme ale zjišťovali, jak jsou na tom auta u Car4Way, přišli jsme na to, že naprostá většina jejich flotily není stará ani jeden rok. Uvnitř to vypadá díky pravidelnému čištění slušně, nikdy žádné skvrny od kávy nebo odpadky. Co se výbavy týče, mají auta téměř vždy automatickou převodovku, automatickou klimatizaci, infotainment s Apple CarPlay a spoustu dalších vychytávek.

Zdroj info: Car4Way.cz.
Zdroj médií: Car4Way.

Podobné články