PRÁCE 🧰

Co dělat, když při jízdě selžou brzdy

26. 9. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Jízda po silnici může být plná milých překvapení, ale zároveň i těch nečekaných a nepříjemných, která nikdo nechce začít. Mezi ně patří i selhání brzd za jízdy.

Jak postupovat, když při jízdě selžou brzdy

Cesta ubíhá rychle, nic nenasvědčuje tomu, že by se mělo něco stát. Jenže ouha, poté co sešlápnete brzdový pedál, se nic neděje. Jindy nepravděpodobná noční můra se právě stává skutečností. Co teď? Z čela se začnou kutálet malé kapičky potu a řešení problému musí být okamžité, jinak hrozí nebezpečná kolize. Tak schválně, co byste v takové chvíli dělali vy?

Hlavně nepanikařit

V tomhle případě to zní možná jako klišé, když následující vteřiny doslova rozhodují o životě, ale není nic horšího, než propadnout panice, která zatemní mysl a doslova vás zmrazí. Tak, že se nebudete moci ani hnout, chce to prostě trochu racionálního přístupu. Umění řešit krizové situace v klidu je možná těžké, ale často vám to může zachránit takříkajíc zadek.

Rychlost a sklon vozovky

Samozřejmě číslo, na které ukazuje ručička na rychloměru, může být také podstatné. Jinak se auto bude chovat když pojede 30 km/h a jinak, když tam budete mít 120 km/h. Velkým zpomalovacím prostředkem může být kopec, který auto prostě nevyjede a začne samo ztrácet na rychlosti. Opačný jev - tedy jízda z kopce, je v tomto případě nežádoucí, bohužel nemáte jak ovlivnit, kdy se problém s brzdami stane a jak praví Murphyho zákon, je to vždy v tu nejnevhodnější chvíli.

Být viděn a slyšen

Zapněte vše, co půjde, to znamená jak výstražná světla, tak použijte i klakson. Je třeba být slyšen a být viděn. Ostatní řidiči tak snadno pochopí, že se něco děje a mají si dát pozor, případně uhnout z cesty a vyhnout se nepříjemné srážce, která by ve vyšší nezastavitelné rychlosti mohla být i fatální.

V některých případech, pokud je v autě ještě další osoba se vyplatí zavolat na tísňovou linku a sdělit jim situaci. Na místo, kde se nacházíte, mohou poslat záchranné složky. A to se hodí zejména v případě, když se nepodaří auto zabrzdit tak, jak by to bylo nejvhodnější. A bude tedy potřeba využít například služeb záchranky. Navíc policie může odklonit dopravu a nachystat případný volný průjezd oblastí.

Podřazování a ruční brzda

Jistě víte, že když zařadíte nižší stupeň rychlosti auto začne přibržďovat motorem - což se hodí, když nejdou klasické brzdy. Postupně snižujte jeden stupeň za druhým, čímž donutíte auto zpomalit. Naopak jakmile řadíte neutrál, ničemu si nepomůžete. V tomto případě jsou v nevýhodě řidiči s automatickou převodovkou, tam vybraný stupeň nemůžete ovlivnit - pokud tedy nemáte pádla pod volantem pro manuální řazení.

Zachránit by vás mohla ruční brzda. Pokud zmáčknete tu elektronickou, auto se automaticky hodí do SOS režimu, to znamená, že vyvolá efekt okamžitého zastavení. Sice s vozem pak budete muset do servisu, kvůli výměně komponenty, ale možná jste v tu chvíli unikli hrobníkovi přímo z lopaty. Co se týká klasické mechanické ruční brzdy, tak tu můžete samozřejmě použít taky, ale dejte si pozor - zejména v zimních měsících, abyste s brzdou zacházeli opatrně, protože prudké použití by mohlo zapříčinit nežádoucí smyk, což by pak bylo další nevítanou komplikací.

Nevyhnutelná srážka

Pokud neexistuje jiná možnost, jak vozidlo co nejvíce bezpečně zastavit, pak bude zřejmě nutné přistoupit k řízenému nárazu. Doporučuje se narazit vždy čelně, protože je to "nejbezpečnější" díky deformačním zónám. Nabourat byste měli pokud možno do měkkého a nikoli tedy například do stromu nebo zdi domu. Užitečným pomocníkem se mohou jevit svodidla, které svým způsobem také vozidlo zbrzdí. Vhodnou variantou je i sjetí ze silnice do pole, ale to byste v případě města hledali marně. Hlavně se vyhněte například mostům, řekám nebo hlubokým příkopům se stromy.

Kvalitní brzdové destičky a kotouče

Aby vás od dnešního dne nestrašily sny o tom, jak vám hned zítra přestanou fungovat brzdy, pak byste o ně samozřejmě měli dobře pečovat. Kupovat kvalitní a spolehlivé brzdové destičky a kotouče a dopřávat autu pravidelný servis. Pokud se objeví nějaká závada, raději ji řešit hned, než až bude pozdě. Špatné brzdy poznáte snadno při brždění - je třeba více a dlouze sešlapovat pedál, než se dostaví reakce. V některých případech problém prozradí i zápach ze spálených brzd, to se týká případů, kdy dlouze brzdíte z táhlého kopce. Není na co čekat, rychle do autoservisu. V tomto případě také platí, že né všechno levné je nutně i bezpečné.

Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články