PRÁCE 🧰

RunFlat pneumatiky: Co to je a jaké jsou výhody

12. 8. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Typy pneumatik Rádce motoristy

Pro většinu řidičů znamená defekt pneumatiky nutnost okamžitého zastavení vozidla a vyřešení situace. Pokud ovšem nemáte na autě RunFlat pneumatiky. Ty vám ušetří nejen spoustu starostí, ale i místo v autě, kde byste obvykle museli vozit rezervu.

RunFlat pneumatiky: Co to je a jaké jsou výhody

Články na téma druhy pneumatik:

  1. RunFlat pneumatiky: Co to je a jaké jsou výhody - právě čtete
  2. Co je dojezdová pneumatika a jaké má označení
  3. Pneumatiky F1 – co mají společného a v čem se liší od běžných pneumatik
  4. Asymetrické, symetrické a směrové pneumatiky
  5. Povolené rozměry pneumatik pro vůz Škoda Octavia
  6. Pneumatiky s hřeby - kde jsou povolené? - již brzy
  7. Pneu s ochranou ráfku - již brzy

Co jsou RunFlat pneumatiky

RunFlat neboli dojezdové pneumatiky představují speciální druh pneumatik, které jsou schopné pokračovat v jízdě, i když dojde k náhlému poklesu tlaku v důsledku defektu. Dojezdové pneumatiky na první pohled nepoznáte. Čím se liší, je zesílená konstrukce. Tu zajistí buď vyztužené bočnice, nebo speciální podpůrný kruh instalovaný v pneumatice.

Díky zesílené konstrukci pneumatiky nedojde v případě propíchnutí pneumatiky k okamžitému splasknutí pláště. Je tedy možné pokračovat v jízdě. Je ale třeba dodržet určité podmínky. V první řadě musí být váš vůz vybavený systémem pro monitorování tlaku v pneumatikách, který vám bude dávat průběžné informace o změnách.

Při jízdě s píchnutou dojezdovou pneumatikou musíte myslet na to, že nesmíte překročit rychlost 80 km/h. Při vyšších rychlostech by jízda už nebyla bezpečná. Vzdálenost, kterou po defektu ujedete, se bude pohybovat mezi 50 a 90 km. Záleží na typu vyztužení pneumatiky. Po ujetí této vzdálenosti budete muset pneumatiku opravdu vyměnit.

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Výhody dojezdových pneumatik

Mezi výhody dojezdových pneumatik patří samozřejmě hlavně bezpečnost jízdy. Při defektu obyčejné pneumatiky může dojít ke ztrátě ovladatelnosti vozidla. To vám s RunFlat pneumatikou nehrozí. Zároveň nebudete muset situaci řešit hned na místě. Ušetříte tak nutnost přivolat odtah nebo měnit pneumatiku na krajnici.

Další výhodou je úspora místa v kufru. Místo, které by vám obvykle zabrala rezerva, můžete využít jiným způsobem.

Nevýhody dojezdových pneumatik

Nevýhodou RunFlat pneumatik je jejich vyšší pořizovací cena. Zároveň musíte počítat s tím, že pokud takovou pneumatiku píchnete, nebude možné ji opravit a budete muset pořídit novou. V případě, že půjde o pneumatiku ojetou, bude lepší vyměnit všechna kola, aby nedošlo k zhoršení ovladatelnosti vozidla.

Zdroj médií: depositphotos.

Podobné články