PRÁCE 🧰

Tipy a rady pro výběr přívěsného vozíku za auto

19. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Existuje několik druhů přívěsných vozíků. Každý z nich má své výhody a nevýhody. Nejdůležitějším parametrem při výběru některého z nich je určení toho, co budete vozit. V úvahu ale vezměte i další faktory a rovnou se zamyslete i nad doplňkovou výbavou.

Tipy a rady pro výběr přívěsného vozíku za auto

Články na téma přívěsné vozíky:

  1. Sazba silniční daně za přívěsný vozík
  2. Kupní smlouva na přívěsný vozík
  3. Přívěsný vozík za auto: Podle čeho vybírat? - právě čtete
  4. Výběr přívěsného vozíku za auto

Přívěsné vozíky za auto - jednotlivé druhy

Existuje několik druhů přívěsných vozíků. Liší se od sebe druhy ojí, bočnic, umístěním kol nebo také tím, jestli jsou vybaveny brzdami. Každý typ bočnic představuje jiné výhody. Velkou předností plechových je lehkost, překližkových pak odolnost a hliníkové mají obě tyto vlastnosti a navíc je snadno odmontujete.

Bržděný nebo nebržděný přívěsný vozík

Další častou otázku představuje volba mezi bržděným nebržděným vozíkem. Bržděný přívěsný vozík je jednoznačně bezpečnější, ale také dražší. Výhodou nebržděného představuje snadná údržba a nižší cena. Měli byste zde ale zvážit i využití přívěsu. Pro těžší náklady se jako lepší jeví ten s brzdovým systémem. Je ale třeba o něj pečovat formou pravidelných prohlídek v autorizovaných servisech.

Sklopný přívěsný vozík

Zvláštním typem je přívěsný vozík sklopný. Můžete si vybrat přívěs s hydraulickým zvedáním, ručním heverem nebo manuálně sklopný. Vyplatí se vám především, pokud chcete převážet sypké materiály (např. mulčovací kůru nebo písek).

Podle čeho se při výběru přívěsného vozíku rozhodovat?

Základním kritériem je určení toho, co budete vozit. Jiné požadavky bude totiž mít majitel dostihového koně a jiné dodavatel krmiva pro domácí zvířata. Pokud budete naopak chtít stavět dům a víte, že potřebujete převážet OSB desky a palety, volte přívěs s minimální šířkou 1,25 metru, aby se materiál vešel do korby přívěsu. Jestliže plánujete přepravovat kovové tyče, hranoly a podobně, je dobré volit delší přívěsný vozík s otvíracím čelem. Při výběru velikosti si také položte otázku, kde u domu ho zaparkujete a kolik tu na něj máte místa. Nejoblíbenější rozměry ložné plochy představují:

  • 1 100 x 2 060 mm
  • 1 250 x 2 060 mm
  • 1 250 x 2 500 mm

Pro někoho jistě bude důležitým kritériem i cena. Výběru přívěsného vozíku ale raději věnujte pár minut i korun navíc. Nekupujte první zlevněný, na který narazíte v hypermarketu. Ušetřené stovky by se vám totiž mohly šeredně vymstít.

Hobby versus profesionální přívěsy

Naprostá většina výrobců vám nabídne tři kvalitativní kategorie. Nejlehčí bývá levný hobby model. Ceně ale odpovídá i jeho výdrž. Pokud potřebujete pouze občas přivézt dřevo, s takovým přívěsem si určitě vystačíte.

Za univerzální typ si připlatíte nějakou tu korunu navíc. Za odměnu ale ušetříte na servisu, protože kvalitní komponenty vydrží déle. Tento přívěsný vozík také snese o něco hrubší zacházení. Pro stavbu domu představuje minimum.

Třetím typem je masivní profesionální přívěs. Ten se domácímu uživateli určitě nevyplatí. Je určen pro pravidelné dálkové cesty a bývá vybaven i celním příslušenstvím. Často má svařovaný rám a bývá z kvalitní vodovzdorné překližky. Dají se na něm táhnout velké stroje, auta a jiný těžký náklad.

Přívěsný vozík za auto a jeho výbava

Doplňková výbava záleží na preferencích zákazníka. Někomu se bude hodit přívěsný vozík s plachtou, jinému s víkem. Někteří využijí úchyty, které zafixují převážený náklad. Pokud jezdíte po náročnějším terénu, jistě oceníte držáky rezervních kol. Při vykládání vám pak pomohou opěrné nohy. Při koupi přívěsného vozíku za auto se tedy rovnou zkuste zamyslet i nad výběrem doplňků.

Jízda s přívěsným vozíkem a pravidla

Pro jízdu s přívěsným vozíkem platí určitá pravidla. Maximální povolenou rychlostí je 130 km/h. Vozík, se kterým vjíždíte na veřejné silnice, musí být bezpečný, proto by měl každé dva až čtyři roky na technickou prohlídku.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články