PRÁCE 🧰

Přívěsný vozík za auto a jeho výběr

10. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Přívěsný vozík za auto je super věc! Hodně rozšíří možnosti přepravy nákladu a zvedne užitnou hodnotu auta. Jak ale vybrat ten správný?

Přívěsný vozík za auto a jeho výběr

Články na téma přívěsné vozíky:

  1. Sazba silniční daně za přívěsný vozík
  2. Kupní smlouva na přívěsný vozík
  3. Přívěsný vozík za auto: Podle čeho vybírat?
  4. Výběr přívěsného vozíku za auto - právě čtete

Co chcete vozit?

Asi nejzákladnější otázkou, na kterou je potřeba najít odpověď. Někdo potřebuje vozit písek na stavbu, jiný auta ze zahraničí a někdo by rád vozík využil pro transport psů. Podle toho se odvíjí vše ostatní. Lze samozřejmě najít i do jisté míry univerzální řešení, ale to bude vždy více či méně kompromisní.

Materiál a provedení přívěsného vozíku za auto

Na převoz třeba výše zmíněného auta bude asi ideální k tomuto účelu přímo určený vozík z plechu, tzv. plato. Pro přepravu například dřeva nebo sypkých hmot jsou lepší vyšší bočnice z překližky, která je velice odolná, ačkoliv těžší než třeba hliníkový plech.

Výhodou je brzděný přívěs, lépe se s ním manipuluje a ve chvíli, kdy je potřeba prudčeji brzdit, není všechna práce na brzdách auta. Samozřejmě jsou to ale další potenciální náklady na servis a opravy. Největší rozdíl v ovladatelnosti je ale cítit na sněhu nebo náledí, kdy vozík nemá tendence "předbíhat" zpomalující auto.

Co ještě u přívěsného vozíku za auto ohlídat?

  • Kola jsou buď pod ložnou plochou nebo vedle ní. Oboje má své výhody i nevýhody. Když jsou kola schovaná pod obrysem vozíku, lépe se na něj nakládá z boku, lépe se s ním manipuluje a je celkově skladnější. Vozík s koly vedle ložné plochy má zase nižší těžiště a je obvykle levnější.
  • Maximální povolenou rychlost - většina vozíků nemůže jezdit rychlostí 130 km/h. Pokud počítáte s častějšími jízdami po dálnicích, může to být zásadní negativum a měli byste tedy vybírat ty s vyšší konstrukční rychlostí.
  • Provedení oje je možné buď jednoduchou tyčí, případně konstrukcí ve tvaru písmene V. Jednodušší konstrukce je lepší na manipulaci (jde to při couvání víc "zlomit"). Nevýhodou je, že to zabere víc místa při skladování.
  • Přívěsy lze pořídit i jako sklopné. Je to samozřejmě dražší, ale dokáže to dost urychlit vykládku čehokoliv, co v tom člověk převáží. U přepravy uhlí, kamení nebo sypkých hmot je to dost zásadní plus.

Zdroj médií: Pxhere.

Podobné články