PRÁCE 🧰

Toyota otestuje samořídící auto v městském provozu

4. 11. 2019 1 min. čtení diskuze (0) Technologie Toyota

Automobilka Toyota uvede příští rok v létě do veřejného testování autonomní auto na bázi Lexus LS pod označením P4. Testovací vůz s autonomií úrovně 4, při které auto zvládá jízdu zcela samo, bude od července do září nasazený v městském provozu v Tokiu.

Toyota otestuje samořídící auto v městském provozu

Testovat se bude ve čtvrti Odaiba

P4 se objeví v rušné a často ucpané tokijské čtvrti Odaiba. Čtvrť pro testování schopností autonomní technologie Toyoty poskytuje náročné prostředí zahrnující chodce, dopravní provoz, různorodou silniční infrastrukturu a vysoké skleněné budovy.

Program bude otevřen široké veřejnosti, účastníci budou vybráni ze zaregistrovaných zájemců. V souladu s japonskými zákony bude na palubě vozidla vždy přítomen řidič v roli zálohy. 

Toyota podrobila platformu P4 testování ve Spojených státech na vlastním uzavřeném testovacím okruhu v Ottawa Lake ve státě Michigan. Na okruhu simulovala ty nejnáročnější infrastrukturní podmínky čtvrti Odaiba a jízdní scénáře, za kterých bude P4 demonstrovat schopnosti autonomní jízdy.

Toyota P4

Další testy proběhnou v Tokiu

Další testování softwaru P4 probíhá na veřejných komunikacích Tokia a kolem výzkumných laboratoří automobilky v Ann Arboru (Michigan) a Los Altos (Kalifornie).

Auto může řídit i člověk, ale není to nutné. Až na výjimky, kterými může být třeba velmi špatné počasí, husté sněžení apod. už auto zvládá všechno samostatně. A umí si poradit i v případě, kdy vyzve člověka k převzetí řízení, ale ten nereaguje. Pak auto samo bezpečně zastaví.

Zdroj médií: toyota.

Podobné články