PRÁCE 🧰

Řidičský průkaz na přívěs aneb jaký přívěs za auto mohu zapojit

5. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Otázka na to, jaký může řidič osobního vozu táhnout přívěs za autem, se nám v e-mailové schránce objevuje minimálně jednou týdne. Proto jsme se rozhodli v tomto tématu udělat jednou pro vždy jasno.

Řidičský průkaz na přívěs za auto

Články na téma tažné zařízení:

  1. Zápis tažného zařízení - jak na to a co to obnáší?
  2. Jaké auto na tažení obytného přívěsu?
  3. Montáž tažného zařízení - svépomocí nebo v servisu?
  4. Řidičák na přívěsný vozík, přívěs a návěs - právě čtete

Řidičský průkaz na přívěs za auto nutností

Ono totiž v okamžiku, kdy táhnete přívěs, na který nemáte řidičák, jste jednou nohou v mastné pokutě a druhou nohou na sedadle spolujezdce. Jedná se totiž o přestupek, který se nedá řešit na místě, ale pouze ve správním řízení. Tam bude jeho cena 25 - 50 tisíc korun a k tomu jako bonus zákaz řízení na rok až dva. Takže to jen tak na okraj, abychom si nastavili úroveň závažnosti, jakou představuje případná neznalost předpisů tématu se dotýkajících.

Pojmy a naložená oktávka

Vyjasnit bychom si měli důležitý pojem. Tím je "celková hmotnost". Ta označuje součet provozní hmotnosti (hmotnost vozu se všemi provozními kapalinami a nádrží naplněnou na 90 % + hmotnost řidiče 75 kilogramů) a užitečné hmotnosti (maximální povolenou hmotnost nákladu, tedy osob a věcí). Nejlépe si to ukážeme na příkladu, pro který nám poslouží Škoda Octavia druhé generace s motorem 1.2 TSI a manuálním pětikvaltem.

Celková hmotnost Octavie je 1 750 kilogramů. To znamená, že pokud bude mít skoro plnou nádrž, pojede v ní posádka a v kufru bude náklad, tak se zkrátka nesmí hmotnost takto naloženého auta dostat přes tunu a tři čtvrtě.

Řidičák B a přívěs

Pro názornost si vezmeme majitele řidičského oprávnění skupiny B. Ten může dle platné legislativy zapřáhnout přípojné vozidlo do hmotnosti maximálně 750 kilogramů, bez ohledu na celkovou hmotnost soupravy. Teoreticky tak může mít souprava celkem 4 250 kg, tedy 3,5 tuny (auto) + 750 kg (vozík).

Pokud nebrzděný vozík i jen o jeden jediný kilogram překročí hmotnost 750 kg, nesmí mít souprava přes 3,5 tuny celkem. V případě brzděného přívěsu je možné táhnout přívěs klidně o hmotnosti 1 300 kilogramů, pokud se nedostane přes hmotnost 3,5 tuny společně s autem. Nesmí ale samozřejmě překročit maximální možnou hmotnost vleku, která je uvedena v technickém průkazu vozidla.

Řidičské oprávnění B96

Pak tu máme skupinu B96. Ta se neuděluje na počkání a za vyplněnou žádost, ale budete muset úspěšně absolvovat doplňovací jízdu. Pokud budete úspěšní, budete moci řídit soupravu o celkové hmotnosti 4 250 kg s tím, že vozík může mít přes 750 kg. Skupina B96 je mimochodem hodně populární mezi majiteli koní, kteří chtějí zvíře převážet v přívěsu. Limit čtyři a čtvrt tuny jim obvykle stačí.

Sedm tun s B+E

Kdo má ještě vyšší požadavky, bude se muset přihlásit na příslušný kurz, tedy teoretickou i praktickou přípravu a posléze i test. Výsledkem by mělo být oprávnění skupiny B+E, nebo také BE. S ním může být celková hmotnost soupravy 7 tun, přičemž přípojné vozidlo se musí vejít do 3,5 tuny.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články