PRÁCE 🧰

Koupě ojetého vozu vyjde v zimě výhodněji, ale je třeba si dávat pozor na určité věci

2. 3. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

V zimních měsích většinou poptávka po ojetých vozech slábne. Řada lidí se tak řídí podle počasí. Jakmile začne jaro, začínají i oni chodit po autobazarech a shánět nové auto do rodiny. Přitom ta nejlepší doba na koupi ojetého vozu je právě v zimě, kdy samotná koupě často může vyjít i levněji.

Koupě ojetého vozu vyjde v zimě výhodněji

Sepsali jsme pro vás pár tipů, na které byste si při koupi vozu v zimě měli dávat pozor. Některé opravy by se vám mohly prodražit, a tak by se výhodná koupě vozu příliš nevyplatila.

V zimě jsou ojetiny levnější a vyjednat slevu je jednodušší

Nepsaná pravda je, že v lednu až březnu pořídíte auto mnohem levněji, než v jiných měsících. Mnoho lidí auta nekupuje, a tak máte možnost vyjednat s autobazarem - případně se soukromým prodejcem i slevu. Pravděpodobnost, že se o stejný vůz bude zajímat více lidí, je tedy nižší a prodejci jsou tak ochotni slézt z ceny vozu. Pokud si budete chtít pořídit domů kabriolet nebo sportovní vůz, tak zde to platí dvojnádob.

Nabídka ojetých vozů od soukromých inzerentů

Některé skryté vady se snadněji odhalí

V zimě bývá všechno složitější, třeba i nastartovat auto. Ideální počasí pro odhalení skryté závady v podobě špatné baterie nebo startéru automobilu. Tímto včasným odhalením si ušetříte nejméně 15 až 25 tisíc, které byste museli posléze vynaložit na opravu, kdybyste problém nezjistili před koupí.

Zimní měsíce také napomáhají k odhalení funkčnosti žhavení. Tento problém se objevuje zejména u aut starších 5 let, kde dochází k postupnému zhoršení žhavící funkce motoru. U ještě starších aut lze v zimě také odhalit, že je třeba výměna součástek tohoto žhavení. Ušetříte si tím až 10 tisíc korun.

Nezapomínejte, že když si kupujete automobil, je vhodné se s ním i projet. Není tedy nic lepšího než si na zimních silnicích ověřit funkci ABS. Tento systém je zásadní pro bezpečnost jízdy a posádky. Ochrání ji nejen v zimě, ale také v létě například na kluzké vozovce. Pokud by ABS nefungovalo tak jak má, musí se opravit, a to by vás přišlo zhruba na 20 tisíc korun.

Stejně tak v podobné cenové relaci opravy si můžete snadno zjistit při zkušební jízdě, zdali správně funguje pohon na všechny 4 kola. Pokud některé z kol prokluzuje, je to problém, který se musí řešit. Nejlépe to poznáte, pokud s vozem vjedete do sněhu nebo na namrznutou silnici.

Před zimou neskryje závadu ani elektronika ve voze. Funkce stěračů, stahování oken nebo centrální zamykání jsou jen základní výčet, jehož funkci si můžete zkontrolovat. Pokud by něco z toho bylo v nepořádku, můžou se případné náklady vyšplhat do deseti tisíc korun.

Jako poslední byste neměli zanedbat kontrolu spojky a převodovky. Právě v zimních měsících, kdy jsou teploty nízké, můžete poznat, jestli se zde vyskytuje problém. Jakmile auto začne při plynulém pouštění spojky cukat, je to problém. Špatnou převodovku také poznáte podle toho, že se s ní hůře řadí. Oprava by vyšla až na 30 tisíc korun.

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články