PRÁCE 🧰

Zápis tažného zařízení - jak na to a co to obnáší?

20. 2. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Tažné zařízení na autě je užitečná věc. Můžete tahat vozík s nákladem a rázem tak stoupne utilitární hodnota vozu. Jak ale na přihlášení této vymoženosti?

Zápis tažného zařízení - jak na to a co to obnáší? Zdroj: Depositphotos.com

Články na téma tažné zařízení:

  1. Zápis tažného zařízení - jak na to a co to obnáší? - právě čtete
  2. Jaké auto na tažení obytného přívěsu?
  3. Montáž tažného zařízení - svépomocí nebo v servisu?
  4. Řidičák na přívěsný vozík, přívěs a návěs

Při montáži tažného zařízení máte v zásadě dvě možnosti. Buď si necháte vše udělat od firmy, nebo se do toho pustíte sami. A podle toho se taky odvíjí další postup při přihlášení tažného zařízení.

Montáž firmou

Základem samozřejmě je, aby firma měla pověření k montáži, tedy jakýsi certifikát, že to umí, její pracovníci jsou proškolení a mohou montáže tažných zařízení provádět. Certifikát je evidovaný u Ministerstva dopravy a na dopravním inspektorátu si to mohou během okamžiku prověřit.

Díky tomu, že tažné zařízení je odborně namontováno, můžete přeskočit jeden krok, a to STK. Firma pouze k tažnému vystaví i typový list, se kterým zajdete na městský úřad. Tam by měl Odbor dopravně správních agend bez problémů zapsat tažné zařízení do technických průkazů.

Montáž svépomocí

Jestli si troufnete namontovat tažné zařízení sami, nic vám nebrání. Následně ale musíte na STK, kde technik zkontroluje, zda byla montáž provedena správně a jestli korektně funguje elektropřípojka. Pakliže je vše, jak má být, dostanete protokol a dál je postup stejný, jako v předchozím případě. Akorát namísto typového listu předložíte na Odboru dopravně správních agend protokol z STK.

V obou případech budete muset vyplnit Žádost o provedení změn údajů v registru silničních vozidel. V případě, že nejste majitelem vozu se bude rovněž hodit plná moc (majitele vozu), jestli máte auto na leasing, tak souhlas leasingové společnosti.

Zdroj médií: Depositphotos.com.

Podobné články