PRÁCE 🧰

Jak funguje operativní a finanční leasing

6. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak vybrat finanční leasing Jak vybrat operativní leasing Základní info k finančnímu leasingu Základní info k operativnímu leasingu

Chtěli byste si koupit nový vůz, ale nemáte na účtu dostatek financí? Pak vám k jeho pořízení může pomoct finanční nebo operativní leasing.

Jak funguje leasing auta

Články na téma leasing na auto:

  1. Zpětný leasing automobilů: Definice a výhody
  2. Auto na leasing bez akontace. Jde to?
  3. Jak funguje leasing na auto - právě čtete
  4. Auta z leasingu na prodej

Jak funguje leasing na auto

Princip leasingu na auto je velmi podobný úvěru. V obou případech si od finanční instituce půjčíte určitý obnos, který budete v pravidelných měsíčních splátkách vracet. Jeden zásadní rozdíl ale existuje. V případě leasingu na auto není, na rozdíl od úvěru, vůz po dobu splácení vaším majetkem, nýbrž majetkem leasingové společnosti.

Výhody leasingu

Díky tomu, že po dobu trvání leasingu na auto nejste majitelem automobilu, nemusíte se starat o povinnosti spojené s jeho vlastnictvím. Leasingová společnost za vás zařídí povinné ručení i havarijní pojištění, u kterých dosáhnou na výhodnější podmínky než klienti vlastnící pouze jeden vůz.

Protože mají leasingové společnosti díky vlastnictví vozu větší záruky v případě, že klient nebude řádně splácet, mohou nabízet výhodnější podmínky než společnosti poskytující klasický úvěr. Toho můžete samozřejmě využít.

Druhy leasingu na auto

Existují dva druhy leasingů, které můžete využít - jedná se o finanční leasing a operativní leasing. Pojďme se tedy společně podívat na to, jak obě formy financování automobilu fungují.

Jak funguje finanční leasing

Finanční leasing využijete v případě, že chcete, aby se auto po nějakém čase stalo vaším majetkem. Leasingová společnost v podstatě vůz koupí za vás. Vy na začátek zaplatíte první zvýšenou splátku, tzv. akontaci, a následně měsíčně splácíte pravidelnou částku. Celková cena je samozřejmě navýšená o úrok. Když ale tuto sumu zaplatíte, leasingová společnost převede automobil do vašeho vlastnictví.

Jak funguje operativní leasing

V případě operativního leasingu platíte měsíční splátky, ve většině případů bez akontace, po předem domluvenou dobu. Nejčastěji to jsou jeden až tři roky. Po tuto dobu můžete auto využívat k vlastním potřebám. Musíte si ale dát pozor na to, abyste nepřekročili maximální povolený počet najetých kilometrů. Po uplynutí smluvené doby vracíte auto společnosti. Pak si samozřejmě můžete sjednat další smlouvu na zbrusu nový automobil. Bez starostí s prodejem toho stávajícího.

Zdroj médií: freepik.

Podobné články