PRÁCE 🧰

Úvěr na auto bez akontace. Je to možné?

30. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak vybrat spotřebitelský úvěr Výběr spotřebitelského úvěru

Pokud si plánujete pořídit nové auto, ale nemáte celou částku na účtu, můžete si vybrat z několika způsobů financování. Některé z nich můžete mít i bez akontace.

Lze vzít auto na úvěr bez akontace?

Články na téma jaký spotřebitelský úvěr:

  1. Komu se vyplatí úvěr na auto
  2. Úvěr na auto bez akontace - právě čtete

Co je to akontace

Akontace představuje první zvýšenou splátku úvěru nebo obecně platbu předem. V praxi to znamená, že pokud si plánujete například pořídit auto na úvěr, musíte ve většině případů ihned zaplatit určitou část jeho ceny. Zbytek částky včetně úroků pak zaplatíte v měsíčních splátkách. Výši měsíční splátky sjednáte podle vašich možností přímo s bankou nebo jinou finanční institucí. Výše úroků se také odvíjí od podmínek dané instituce a právě akontace. Jednoduše řečeno, čím víc zaplatíte rovnou, tím budete působit spolehlivěji a úroky budou o to nižší.

Způsoby financování vozu

Na trhu je několik možností financování vozu. Kterou z nich si vyberete, záleží na vašich finančních možnostech a preferencích. Mezi nejčastěji využívané patří:

Spotřebitelský úvěr

Chcete-li být od podpisu kupní smlouvy jediným majitelem svého vozu, pořiďte si ho na spotřebitelský úvěr. Jako podnikatel tím zároveň získáte možnost využít odpočet DPH.

Finanční leasing

Pokud si pořídíte auto na finanční leasing, jste do doby jeho úplného splacení pouze provozovatelem. Majitelem je po celý čas leasingová společnost. Z tohoto důvodu se ale také stará o většinu administrativy a pojištění vozu. Díky tomu vám odpadne řada starostí.  

Operativní leasing

Při pořízení auta na „operák“ si ho v podstatě jen pronajímáte. Platíte měsíční taxu, za kterou získáte veškerý servis. A po uplynutí určené doby také zbrusu nový vůz k užívání. Musíte ale pečlivě hlídat počet najetých kilometrů, který je jasně daný ve smlouvě.

Auto na úvěr bez akontace

Pokud je pro vás úvěr na auto bez akontace prioritou, můžete využít spotřebitelského úvěru nebo operativního leasingu. Při výběru pak musíte zohlednit výhody a nevýhody jednotlivých variant. Pokud vás láká vidina toho, že po splacení kompletní ceny auta bude vůz jenom váš, vezměte si úvěr. V případě této varianty však musíte počítat s tím, že auto na úvěr bez akontace může být problematické sehnat a téměř vždy bude chtít prodejce alespoň nějakou minimální část ceny vozu uhradit na začátku. Pokud dáváte přednost tomu, že máte každých pár let nový model vozu, běžte do operativního leasingu.

Zdroj médií: chipsaway.

Podobné články