PRÁCE 🧰

Zdražení povinného ručení nemusíte akceptovat. Návod, jak vypovědět smlouvu bez sankcí

18. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (2) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Zrušení povinného ručení

Obdrželi jste od pojišťovny dopis, ve kterém vás informuje o navýšení pojistného na následující pojistné období? Změnu a dražší pojistné nemusíte akceptovat. Je ale potřeba jednat rychle!

Zdražila vám pojišťovna povinné ručení? Navýšení nemusíte akceptovat

Zdražení se dotkne řady řidičů

Pojišťovny zdražují povinné ručení i havarijní pojištění již několikátý rok po sobě. Důvodem je nejen vysoká inflace, která jde ruku v ruce s dražšími opravami, ale také novela silničního zákona, která upravuje nejnižší možné zákonné limity povinného ručení.

Ty se zvedly z původních 35 milionů korun na současných 50 milionů Kč. Důvodem je navýšení průměrných škod, které se v průběhu roku 2023 vyšplhaly na více než šest miliard korun. Na tomto místě je ovšem potřeba doplnit, že nejnižší zákonné limity povinného ručení si podle zástupců pojišťoven platí zhruba jen 10 % klientů.

Kdo zaplatí za povinné ručení nejvíce? Zdražení povinného ručení se dotkne nejvíce mladých řidičů a řidičů-seniorů z Prahy a dalších větších měst. Se zdražením ale musí počítat i řidiči, kteří si dosud platili povinné ručení s nejnižšími limity pojistného plnění.

Co když vám pojištění zdraží?

Pokud vám od pojišťovny dorazil dopis, ve kterém vás její zástupce informuje o zdražení povinného ručení, měli byste vědět, že toto navýšení nemusíte akceptovat a smlouvu můžete bez sankcí vypovědět. Tady je ale potřeba jednat opravdu rychle. Na výpověď povinného ručení bez sankce totiž máte pouhý jeden měsíc od data oznámení změny výše pojistného.

Měli byste vědět: Výše uvedený způsob zrušení povinného ručení nelze uplatnit, pokud změna pojistného vychází ze systému bonus/malus. Pokud jste tedy v minulém roce bourali a pojišťovna vám s ohledem na tuto skutečnost zdražila pojistné, vypovědět pojistku bez sankcí ve lhůtě jednoho měsíce nemůžete.

Jednejte rychle!

Na tomto místě je potřeba zmínit, že zdražení povinného ručení se bude s největší pravděpodobností pohybovat okolo několika stokorun. Je proto potřeba důkladně porovnat, zda vám konkurenční pojišťovna nabídne levnější pojistku s totožnou (anebo vyšší) pojistnou ochranou a stejnými limity pojistného plnění.

S vyhledáním aktuálních nabídek vám pomůžou nejrůznější srovnávače a online kalkulačky, kam stačí vepsat několik základních údajů o vašem vozidle a jeho provozovateli. Po jejich zadání se před vámi otevře aktuální nabídka povinného ručení, kterou můžete seřadit dle ceny nebo nejlepšího poměru cena/výkon.

Měli byste vědět: Pamatujte, že naprostá většina srovnávačů a kalkulaček vám v prvním kroku nabídne zpravidla pojistky s orientační cenou. Přesnou cenu zjistíte po zadání dalších osobních údajů (např. rodného čísla).

Jak vypovědět povinné ručení?

Pokud během zmíněné měsíční lhůty narazíte na výhodnější pojistku, bude potřeba sepsat výpověď stávajícího povinného ručení. Vzor výpovědi většinou najdete na oficiálních stránkách pojišťovny, případně si ho můžete zdarma stáhnout ve formátu doc. z našich stránek. Kromě písemné výpovědi lze smlouvu vypovědět i osobně u pojišťovny, anebo s pomocí elektronického formuláře, který zveřejňují některé pojišťovny na svých oficiálních stránkách.

Pamatujte, že ve výpovědi povinného ručení musí být:

  • Její důvod,
  • číslo pojistné smlouvy,
  • jméno či obchodní název pojistníka,
  • rodné číslo nebo IČ pojistníka,
  • adresa pojistníka,
  • kontakt na pojistníka (např. e-mail, telefon apod.),
  • druh vozidla, tovární značku a model vozidla,
  • registrační značka vozidla,
  • VIN vozidla,
  • Číslo účtu, pokud máte nárok na vrácení nespotřebovaného pojistného,
  • datum a podpis pojistníka.

Přečtěte si také: Víte, jak vypovědět povinné ručení bez sankcí a s možností vrácení zaplaceného pojistného?

Praktický tip závěrem: Bez platného povinného ručení na silnice nesmíte. Jakmile tedy smlouvu u stávající pojišťovny ukončíte, nezapomeňte si sjednat novou pojistku, která vám bude vyhovovat pojistnou ochranou, limity, ale i dalšími parametry.

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.
Míra Long, 23. 2. 2024 10:28
Nebourám,jezdím opatrně a platím vysoké pojistky.Ať platí třeba desetitisíce ti co bourají
Jaroslav Korbel, 21. 2. 2024 4:36
všichni to budou akceptovat,ano,výpověď můžeme dát,ale levnější pojištění už neseženem,pojišťovny se sami pojistili...příklad,mám ford,platím 2300 na půl roku,přišlo zdražení o 300kč,zkušel jsem pojistku novou,u kohokoli,ale všechny vyšli víc,na 3 000 ./pojištění skel na 20000 k povinnému/.takže, nedávejte moc na tento článek,nejdříve si to projděte,možná zjistíte,že je lépe nechat si to zdražené..

Podobné články