PRÁCE 🧰

Jak vybrat to nejlepší povinné ručení? Držte se jednoduchých rad přímo od pojišťovacích specialistů

25. 3. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Výběr povinného ručení

Sjednání povinného ručení je zákonnou povinností. Protože ale tento produkt nabízí na našem trhu téměř všechny pojišťovny, je občas komplikované se v jednotlivých nabídkách zorientovat. Podle čeho vybrat to nejlepší povinné ručení? Zeptali jsme se přímo pojišťovacích specialistů!

Víte, jak vybrat to nejlepší povinné ručení? Máme pro vás několik rad

Mějte jasno v tom, co chcete

V první řadě je potřeba odpovědět si na to, zda budete vybírat povinné ručení samostatně nebo vsadíte na komplexní pojistnou ochranu. V druhém zmíněném případě můžete základní balíček rozšířit o řadu praktických připojištění a povinné ručení tak může směle suplovat „havarijko“. O tom, jaká připojištění má smysl sjednat k povinnému ručení, jsme se zmínili v jednom z předchozích článků.

Náš tip: Pokud si chcete sjednat povinné ručení a havarijní pojištění zvlášť, učiňte tak u jedné pojišťovny. Spousta z nich vám dokáže nabídnout zajímavou slevu. Existují ale i situace, kdy je výhodnější sjednat si kombinaci produktů u různých pojišťoven. Vždy je proto potřeba počítat, co se vám vyplatí více.

Nechte si poradit od odborníků

Pokud se v nabídce pojistných produktů neorientujete, je ideální nechat si poradit od zkušeného pojišťovacího specialisty. Ten vám zodpoví veškeré dotazy a zároveň pomůže s výběrem vhodného produktu, který bude vyhovovat vašim představám a požadavkům. Pročíst si můžete i recenze skutečných klientů v diskuzních fórech nebo na sociálních sítích.

Náš tip aneb Jak poznat falešné recenze a diskuze na povinné ručení: Dávejte si pozor na různě se vyskytující vlákna a recenze bez historie, jejichž autoři nemají žádnou digitální stopu a je prakticky nemožné je dohledat. Takové recenze bývají až přehnaně pozitivní a často je možné poznat, že za vybraným příspěvkem nestojí skutečný klient pojišťovny, ale recenze na povinné ručení je generovaná (polo)automaticky.

Nabídky mezi sebou porovnejte

S výběrem toho nejlepšího povinného ručení nepomůžou jenom diskuze na internetu a reálné recenze klientů pojišťoven, ale také nejrůznější internetové kalkulačky a srovnávače. Ty často pracují nejen s klasickými, ale i neveřejnými nabídkami, které za vás na základě vstupních údajů najdou, srovnají a seřadí dle nejrůznějších parametrů.

Náš tip: Pokud si sjednáte povinné ručení online, můžete získat výhodnější cenu oproti klasickému sjednání na kamenné pobočce pojišťovny.

Netlačte na cenu pojistného

Spousta řidičů dělá jednu zásadní chybu a povinné ručení vybírá výlučně na základě ceny. Tady platí, že ty nejlevnější nabídky zpravidla nabízejí jen velmi nízkou pojistnou ochranu a nedostatečné limity pojistného plnění. Pokud byste tak způsobili nehodu a částka k úhradě by se vyšplhala nad sjednaný limit, reálně hrozí, že zbytek škody budete muset doplatit z vlastní kapsy.

Překontrolujte rozsah pojistné ochrany a asistenčních služeb

Při výběru toho nejlepšího povinného ručení věnujte pozornost zejména rozsahu pojistné ochrany i možnostem připojištění. Doplňková připojištění k povinnému ručení vás dokážou chránit před různými riziky, která jsou běžně součástí havarijního pojištění (např. živel, vandalismus, krádež apod.). Překontrolujte i rozsah asistenčních služeb a ověřte, zda se vztahují pouze na území České republiky nebo vám pomohou i v zahraničí.

Náš tip: Pokud vyrážíte s autem do zahraničí, zbytečně neriskujte a sjednejte si krátkodobé havarijní pojištění, případně si rizika související s cestou autem připojistěte samostatně v rámci cestovního pojištění.

Zaměřte se na pojistné limity

Minimální zákonné pojistné limity činí 35 milionů korun na škody na zdraví a 35 milionů korun na škody na majetku. Na první pohled se zmíněné částky mohou jevit jako dostatečné, pokud ale jezdíte často a trávíte např. spoustu času na zahraničních cestách, minimální limity mohou být nízké.

Výběr povinného ručení proto přizpůsobte počtu najetých kilometrů. Pokud trávíte na cestách spoustu času, lepší pojistnou ochranu vám poskytne povinné ručení s limitem 100/100 milionů korun, ale narazit můžete i na nabídky pojištění s krytím až 300/300 milionů korun!

  Nejlepší povinné ručení online

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články