PRÁCE 🧰

Komu stačí levné povinné ručení a kdo by na pojistce raději neměl šetřit?

18. 6. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Výběr povinného ručení

Zdražuje kde co. A ani zákonné pojištění není výjimkou. Přesto si můžete díky několika jednoduchým trikům sjednat levné povinné ručení. Komu se vyplatí a kdo by si měl za pojistku naopak připlatit?

Komu stačí levné povinné ručení a kdo by si za něj měl připlatit?

Jak si sjednat levné povinné ručení na auto?

Efektivním způsobem, jak najít tu nejlevnější pojistku, je využití online kalkulačky nebo nezávislého srovnávače. Na základě vstupních údajů za vás zmíněný nástroj najde dostupné nabídky, které si můžete seřadit podle nejlepšího poměru pojistné ochrany vs. ceny nebo právě podle výše pojistného.

Pojistku můžete zlevnit sjednáním online, kdy vám některé pojišťovny dokážou nabídnout slevu ve výši 5 a 10 %. Při sjednávání nové pojistky pamatujte, že stávající bonusy se vám převedou automaticky. Nezapomeňte ale zvolit optimální frekvenci placení pojistného. Někde je výhodnější zaplatit pojistné jednorázově na celý rok, jinde můžete zvolit čtvrtletní nebo půlroční splatnost bez navýšení ceny pojistného.

Levné povinné ručení získáte i ve chvíli, kdy spadáte do rizikové skupiny (mladí řidiči a řidiči nad 65 let) a pojistku si tak sjednáte na rodiče nebo prarodiče. Tady je ovšem potřeba zmínit, že toto rozhodnutí z dlouhodobého hlediska nic neřeší. Časem totiž stejně budete muset začít sbírat bonusy od nuly.

V případě, že s vozidlem jezdíte pouze sporadicky, nemá smysl platit klasické povinné ručení, ale pátrat po nabídkách pojišťoven, které nabízejí povinné ručení s omezeným nájezdem. Jeho cena se vypočítává na základě počtu najetých kilometrů ročně a v porovnání s běžnou pojistkou může být mnohem levnější.

Levné povinné ručení vozidel není pro každého

Sjednat si levné povinné ručení na auto nemusí být výhra. Pokud s vozidlem jezdíte často a brázdíte taky zahraniční silnice, raději se poohlédněte po dražší pojistce, která nabídne vyšší limity, lepší pojistnou ochranu, rozšířenou asistenci a může dost dobře suplovat i klasické havarijní pojištění.

Důležité je při výběru levného povinného ručení ověřit také výši limitů a rozsah pojistné ochrany. Všeobecně je doporučován limit alespoň 50 milionů korun při škodě na zdraví a 50 milionů korun při škodě na majetku. Vždy samozřejmě záleží na tom, jak často s vozidlem jezdíte nebo zda se pravidelně přemisťujete po hraničních silnicích. V takovém případě by měly být limity ještě vyšší.

V případě, že na silnice vyrážíte jen sporadicky a cestujete převážně po Česku, dává výběr nejlevnějšího povinného ručení smysl. Vždy nicméně pamatujte na to, že rozdíl v cenách toho nejlevnějšího povinného ručení s nízkými limity a toho, které nabízí například 70 milionový limit, bývá jen pár stovek za rok.

  Porovnat nabídky povinného ručení

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články