PRÁCE 🧰

Jak poznat to nejlepší povinné ručení? Důležité jsou limity i pojistná ochrana

9. 4. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Výběr povinného ručení

Povinné ručení si musí ze zákona sjednat každý majitel nebo provozovatel vozidla. Protože ale tento produkt nabízí prakticky všechny pojišťovny na našem trhu, může být občas komplikované se v jednotlivých nabídkách zorientovat. Podle čeho poznat to nejlepší povinné ručení? Poradíme!

Jak poznat a vybrat to nejlepší povinné ručení? Poradíme!

Zajímejte se o rozsah pojistné ochrany

Říct jednoznačně, které z nabízených povinných ručení je nejlepší, nelze. Vždy totiž záleží na tom, co od něj čekáte. Při výběru byste se nicméně měli v první řadě vždy zajímat o rozsah pojistné ochrany – čili, co všechno vybrané povinné ručení kryje a v jakých situacích vás ochrání. Pokud vám přijde ochrana nedostatečná, je na místě rozšířit ji o balíčky připojištění.

Nejlepší povinné ručení nepoznáte podle ceny

Pro mnoho řidičů je cena povinného ručení klíčovým faktorem při výběru. Tlačit na cenu pojistného se ale nemusí vyplatit. Nejlevnější povinné ručení je totiž obecně spojeno jen s velmi omezenou pojistnou ochranou a nízkými limity pojistného plnění (viz níže). V konečném důsledku se vám může levná pojistka nepěkně prodražit.

Věnujte pozornost pojistným limitům

Limit pojistného plnění představuje maximální možnou částku, kterou v případě pojistné události od pojišťovny můžete obdržet. Tato částka je uvedena v pojistné smlouvě, kterou s vybranou pojišťovnou sjednáte. Pamatujte, že vše nad ujednaný limit hradíte z vlastní kapsy, takže jeho výši věnujte dostatečnou pozornost.

Důležitá je i nabídka připojištění

Ke každému povinnému ručení si většinou můžete sjednat i řadu připojištění, které ochrání nejen váš vůz, ale třeba také jeho zavazadla a posádku. Připojistit si můžete například čelní sklo, střet se zvěří nebo si k povinnému ručení sjednat i úrazovou pojistku pro převážené osoby. Každá jednotlivá položka připojištění samozřejmě výslednou cenu pojistného navyšuje, proto je potřeba dobře vybírat, která připojištění se vám k pojistce vyplatí sjednat.

Asistenční služby neberte jako samozřejmost

Mnoho řidičů se mylně domnívá, že je v každé krizové situaci podrží asistenční služby. Ty sice obsahují i ty nejzákladnější balíčky povinného ručení, jejich rozsah se ale produkt od produktu liší. Mnoho řidičů se s tím spokojí, aniž by řešili, co všechno jejich asistenční služby obsahují a případný problém začnou řešit, až k němu na silnicích reálně dojde.

Často tak bývají nepříjemně překvapení, že musí zaplatit odtah vozidla do nejbližšího servisu nebo práci mechanika. Nejlepší povinné ručení by proto mělo obsahovat kvalitní asistenční služby, které budou platit nejen v ČR, ale také za našimi hranicemi. Jejich rozsah a výčet najdete vždy v pojistných podmínkách vybraného produktu.

Nejlepší povinné ručení si můžete jednoduše porovnat

Protože může být občas komplikované se v nabídce tuzemských pojišťoven zorientovat, můžete využít nezávislých online kalkulaček a srovnávačů. Ty za vás na základě vstupních údajů najdou dostupné nabídky a seřadí je klidně podle ceny nebo dalších parametrů. U každé nabídky většinou uvidíte alespoň základní rozsah pojistné ochrany a výši limitů. Snadno si tak mezi sebou můžete produkty nezávisle porovnat, případně vybraný rovnou sjednat a pojistné zaplatit online.

  Vybrat nejlepší povinné ručení

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven, nezávislé kalkulačky a srovnávače.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články