PRÁCE 🧰

Jaký je správný postup při srážce se zvěří

27. 9. 2022 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak řešit pojistnou událost Základní info k nahlášení škody

Podle statistik se jedná o jednu z nejčastějších dopravních nehod v Česku. Po každé takové nehodě volejte policii, v opačném případě by se vám to nemuselo vůbec vyplatit.

Srážka se zvěří, jak postupovat a hrozí pokuta?

Nevyhýbejte se srážce se zvěří

Už od doby co mám řidičák, mi rodiče připomínají, že jakmile potkám na silnicích srnku a střetu už nelze zabránit, pak mám brzdit a nabrat ji čelně. Nikdy neuhýbat, nikdy nemyslet na ni, ale jen na sebe. Sice mám zvířátka ráda, ale v tomto případě je nejdůležitější můj život.

Ono se snadno řekne, že se jí vyhnete, jenže v protisměru může jet další auto a po levé straně zase může být strom, betonový sloupek a nebo prudký sráz. Pak už jsou následky mnohem horší, než kdybyste zvíře srazili čelně.

Prevence proti srážce se zvěří

Srnky se mohou objevit prakticky kdekoliv, není jistota, že je pole bezpečné a les nikoli. Kolikrát je to právě opačně. I když v tom lese byste přeci jen měli dávat větší pozor, stejně tak v oblasti s vysokou trávou. Nebezpečná místa bývají označena příslušnou dopravní značkou. Platí také pravidlo, že srnka často nejde sama, a tak pokud uvidíte jednu a stačíte zabrzdit, může o chvíli později následovat další.

V noci bývá situace o to horší, že nemáte přehled, co se děje kolem silnice, kam světla už nedohlédnou. Je na místě tedy v nebezpečných úsecích snížit rychlost a pokud se ženete do zatáčky, pak možná pomůže i zatroubení, které případné pokušitele o přechod vyleká.

Hyundai i30 po srážce se srnou v cca 80 km/h rychlosti

Pojištění proti srážce se zvěří

Aby veškeré náklady na opravu vozidla nešly z vaší kapsy, pak je vhodné mít sjednané pojištění. To si můžete sjednat buď jako připojištění k povinnému ručení, a nebo jej můžete sjednat k havarijnímu pojištění - zkontrolujte si, jestli vybrané havarijko zahrnuje ve svém balíčku automaticky právě střet se zvěří. Pokud ne, bude nutné jej vybrat jako připojištění. U povinného ručení si ohlídejte výši limit krytí, protože srazit srnu není jako srazit divočáka, který zpravidla auto zničí mnohem víc (samozřejmě záleží i na rychlosti, ve které jste zvíře srazili).

V tomto případě je lepší zvolit připojištění u povinného ručení. Protože havarijko by se vám mohlo po vyplacení krytí dopravní nehody zdražit a zároveň můžete přijít o benefity, kdežto u ručení se nic nemění. Přesto je nutné si řádně prostudovat všechny smlouvy a hlavně ta malá písmenka, abyste v případě plnění nenarazili.

V případě střetu jste viníkem vždy vy - logicky. Tady ale pozor, pokud se zraníte, měli byste mít sjednané nějaké zdravotní pojištění nebo životní pojistku, ze které se vám vyplatí peníze za újmu na zdraví (pokud se vám při nehodě něco stane). Protože jste viníkem, nemůžete se tedy spolehnout na vyplacení nároku na újmě na zdraví z výloh povinného ručení nebo havarijka, které se v tomto případě vztahují jen na auto. Opačná situace nastává, zraní-li se i spolujezdec, u něj kryje výlohy povinné ručení.

Co dělat po srážce se zvěří

Občas nastanou případy, kdy člověk nemůže dělat vůbec nic. Krom toho, že bude naplno brzdit - pozor ale na brzdění v zimě, zejména na ledu, prudké brzdění by vás mohlo hodit do smyku. Střet se blíží a situace nelze vyřešit jinak, než tím že zvíře srazíte. Nastává otázka, co teď? Vše záleží samozřejmě také na tom, v jakém úhlu jste zvíře srazili, jestli jste v pořádku, můžete se s auta bezpečně dostat? A co spolucestující jsou také v pořádku?

V případě řešení problému je vhodné si udržet určitý nadhled a zbytečně nezmatkovat. Často se ale může stát, že zvíře bude naříkat. Jsou to sice mučivé zvuky, ale i tak nic nedělejte, se zvířetem nemanipulujte a počkejte na příjezd policie a lesní správy - lépe řečeno někdo z místní honitby nebo myslivec.

Na autě zapněte výstražná světla, pokud se sama při srážce nespustila. Všichni, kteří se budou pohybovat mimo vozidlo musí mít na sobě reflexní vestu. Z auta vystupte a vzdalte se do bezpečné vzdálenosti. Vhodné je také rozložit výstražný trojúhelník, abyste informovali ostatní řidiče, že se něco stalo. Následně zavolejte buď na tísňovou linku nebo policii.

Policii přivolejte vždy, i v takových případech, kdy si myslíte, že se prakticky nic nestalo. Pokud byste tak neudělali, pojišťovna by vám mohla odmítnout plnění pojistné smlouvy, neboť vám chybí protokol od policie, který vám dá po zajištění místa dopravní nehody. Měli byste kontaktovat i asistenční službu, pokud ji máte k pojistce sjednanou.

Důležité je, abyste v mezi čase zdokumentovali místo nehody, samozřejmě policie to udělá taky. Ale je lepší, abyste měli i své vlastní důkazy na "kdyby náhodou". V každém případě byste neměli vůbec manipulovat se sraženou zvěří. V některých případech může sama utéct, jindy zůstane na místě.

Srážka se zvěří a případná pokuta

Ne, za srážku se zvěří nedostanete pokutu, ale následující případ může způsobit něco horšího. Srazili jste divokou zvěř, autu se nic moc nestalo, ale zvíře to odneslo. Jestli si teď myslíte na zvěřinový guláš, pak bychom vás rádi varovali. Jednak nevíte o minulosti zvířete, to znamená, že může být infikováno nějakou nebezpečnou nemocí, a tak by tento guláš mohl být tím posledním co ochutnáte. Ale to nejdůležitější je fakt, že odvoz raněného nebo mrtvého zvířete je trestný čin! Jedná se o pytláctví. A to se odsuzuje až na dva roky natvrdo podle §304 Trestního zákoníku.

Co se týká ale ostatních situací, tak se nemusíte bát. Pokuta za sražení zvířete opravdu nehrozí, protože je automaticky a vždy klasifikovaná jako nezaviněná nehoda. Od teď pokud se vám něco takového stane, nemusíte se už bát volat k nehodě policii, opravdu vám nikdo žádnou pokutu neudělí.

Zdroj médií: Pixabay, redakce.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články