PRÁCE 🧰

Odhlášení auta z registru vozidel a co je potřeba

15. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Odhlásit auto z registru vozidel lze hned z několika důvodů. Například pokud je auto havarované a zároveň na odpis a nebo uvažujete o jeho konečné likvidaci z jiného důvodu. 

Odhlášení auta z registru vozidel

Úřad pro odhlášení auta

Jako první je třeba zjistit, jestli se ve vašem okolí nachází obec s rozšířenou působností, protože jen tam naleznete registr silničních vozidel, kam půjdete celou záležitost vyřizovat. Samozřejmě je třeba mít s sebou správné dokumenty a také zařídit některé věci předem.

Odhlášení auta v důsledku jeho prodeje

Za současné situace se auto už neodhlašuje, aby se následně přepsalo na nového majitele, ale vše probíhá hned - tedy, že člověk dojde na úřad, vyplní formulář a donese příslušné dokumenty. Následně se auto přepíše rovnou na nového majitele. Jak na správný přepis vozidla a co vše s sebou potřebujete se můžete dozvědět v našem článku, který se této problematice věnuje.

Dočasné odhlášení auta z evidence

Auto nemusíte z registru vyřazovat na furt, ale lze to jen na určitou dobu - tedy dočasně vyřadit z registru. Jak na to? Je to velmi jednoduché, stačí odstavit auto na bezpečném místě, které vám nejlépe patří - zahrada / garáž / cokoliv, co je v soukromém vlastnictví. Následně odmontujete značky a odnesete je na příslušný registr. Do depozitu ukládáte i malý techničák, zatímco ten velký si necháváte po celou dobu u sebe - jen se do něj zapisuje poznámka, že je auto dočasně vyřazeno z registru.

Současně je důležité zrušit také povinné ručení. Od té doby nesmí auto na pozemní komunikace, jinak hrozí pokuta. Jakmile uplyne doba - 12 měsíců - kdy jsou značky "uloženy" do depozitu, lze zažádat o prodloužení.

Při odstavení vozu na soukromém pozemku nezapomeňte zabezpečit provozní kapaliny, které by jinak mohly ohrožovat životní prostředí - je to důležité zejména proto, že pokud by přišel někdo na kontrolu z úřadu a zjistil porušení podmínek, může udělit pokutu až 50 tisíc korun. 

Na úřad s sebou:

  • vyplněná žádost,
  • občanka,
  • velký a malý techničák,
  • SPZ,
  • peníze na správní poplatek.

Vyřazení auta z evidence

Vyřazení auta z evidence

V tomto případě se jedná o dvě možnosti. Buď bude auto odvezeno na ekologickou likvidaci na příslušné autovrakoviště a nebo bude zničeno při dopravní nehodě. Aby bylo možné vozidlo vyřadit z registru - a to na vždy, musí být legálně zlikvidováno - tedy musíte jej odvést na autovrakoviště, kde bude následně ekologicky zlikvidováno. O celém procesu následně dostanete potvrzení. Vyřadit vozidlo jen tak, tedy bez likvidace na vrakovišti, jde ještě v případě, že bude fyzicky zničeno - to znamená, že by muselo být například na odpis po těžké autohavárii, netýká se to tedy případů, že auto bude rozebráno na díly.

Co je potřeba k odhlášení auta?

Pokud bude vozidlo zničeno při dopravní nehodě, můžete požádat o vyřazení auta z registru vozidel, ale nezapomeňte k žádosti doložit o potvrzení od policie. Stejně tak, pokud míníte dát auto k ekologické likvidaci, budete muset následně doložit potvrzení. Bez těchto dvou potvrzení jako důkazů nebude moci být auto nikdy trvale odstraněno ze spisu úřadu. Pokud se tedy jednou auto přihlásilo, musí existovat i listina, která praví o jeho zániku.

Na úřad s sebou:

  • vyplněná žádost o likvidaci,
  • občanka,
  • plná moc - pokud vyřizujete zánik za někoho jiného,
  • malý a velký techničák,
  • potvrzení o likvidaci nebo potvrzení od policie,
  • SPZ,
  • služba je bezplatná,
Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články