PRÁCE 🧰

Co hrozí za propadlý řidičský průkaz?

15. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Za propadlý řidičský průkaz vás příslušníci státní policie mohou nepěkně potrápit. Pokuta za propadlý řidičský průkaz nikdy není hezká, proto si jej vyměňte dřív, než bude pozdě.

Propadlý řidičský průkaz

Články na téma platnost řidičského průkazu:

  1. Platnost řidičského průkazu
  2. Propadlý řidičský průkaz - právě čtete
  3. Co vám hrozí za jízdu s propadlým řidičským průkazem
  4. Propadlý řidičský průkaz. Co vám hrozí?

Propadlý řidičský průkaz - pokuta

Po uplynutí doby platnosti se váš řidičský průkaz stává pouze bezcennou kartičkou. Tato kartička vás už nadále neopravňuje řídit motorová vozidla. Pokud i přes to usednete za volant, dopouštíte se dopravního přestupku, za který vám může být udělena pokuta 2000 korun na místě a až 2500 korun ve správním řízení.

Ale nebojte se, autoškolu znovu nebudete muset dělat, stačí si jej pouze na příslušném obecním úřadě vyměnit za nový řidičský průkaz.

Jak dlouho může být propadlý řidičák - období pandemie

Pokud vám řidičský průkaz propadl v období od 1.9.2020 do 30.6.2021, tedy v období koronavirové pandemie - prodlužovala se jeho platnost o 10 měsíců - což už je teď dávno po. Tudíž to jako výmluvu u policie rozhodně nezkoušejte. 

Končící platnost řidičského průkazu

Od června roku 2021 je možné požádat o výměnu končícího průkazu prostřednictvím ePodání na Portálu občana. Zde se pomocí eObčanky, mobilního klíče eGovermentu, bankovní identitou nebo datovou schránkou přihlásíte. Na Portálu občana vyplníte jednoduchý formulář.

Podmínkou podání této žádosti musí být připojená datová schránka, která bude pomocí ePodání ztotožnitelná s fyzickou osobou. Tato výměna je zdarma a požádat o ni můžete nejdřív 90 dnů před koncem platnosti vašeho řidičského průkazu.

Před závazným podáním žádosti je nutné potvrdit, zda vaše současná podoba souhlasí s fotografií. Pokud ne, bude nutné osobně navštívit úřad, tak jak tomu bylo doposud.

O schválení nebo zamítnutí žádosti vás může datová schrána upozornit pomocí e-mailu nebo SMS (podle toho, jak si nastavíte). Do 20 dnů od schválení pak přijde upozornění o tom, že je doklad vyroben a že si jej můžete vyzvednout.

Zdroj info: Ministerstvo vnitra České republiky.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články