PRÁCE 🧰

Prodloužení platnosti řidičského průkazu

18. 3. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Platnost řidičského oprávnění není neomezená. Každý by si tak měl hlídat konec platnosti, aby předešel případné pokutě. Pozor i na prodloužený podle Omnibusu!

Platnost řidičského průkazu

Články na téma platnost řidičského průkazu:

  1. Platnost řidičského průkazu - právě čtete
  2. Propadlý řidičský průkaz
  3. Co vám hrozí za jízdu s propadlým řidičským průkazem
  4. Propadlý řidičský průkaz. Co vám hrozí?

Kdo chce jezdit, musí mít platný řidičský průkaz. Takový průkaz platí 10 let a u osob řídících nákladní vozidla je to 5 let. Po přečtení těchto vět se raději běžte podívat na ten svůj, ať víte, kdy čeká výměna vás. Pokud máte děravou hlavu a už teď víte, že byste na výměnu zapomněli, je vhodné si napsat upomínku do kalendáře. Navíc dle zákona můžete bezplatně požádat o výměnu už 3 měsíce před skončením platnosti. Budete mít tak dostatek času na vyřízení věci. Navíc v této lhůtě můžete dál jezdit, aniž byste se dopouštěli přestupku. Jakmile bude nový řidičák hotový, prostě ho vyměníte za ten starý.

Pozor na mezi období před vydáním nového

V opačném případě, kdy přijdete na úřad v době kratší než je jeden měsíc, je nutné počítat s tím, že řízení máme dovoleno jen do data platnosti starého řidičského průkazu. Pak musíte počkat, než vám bude vystaven nový - to může trvat týden, někdy ale i 20 dní, pokud je úřad vytíženější. Doporučujeme tedy záležitost řešit dostatečně v předstihu. Obzvlášť lidem, jejichž živnost jen založena na řízení auta.

Žádost o nový řidičák lze podat osobně, stačí zajít na kterýkoli úřad obce s rozšířenou působností nebo online přes portál občana. Spolu s žádostí je nutné mít u sebe občanský průkaz k prokázání totožnosti. Pokud spěcháte na vydání řidičáku, jde to expresně do 5 dnů, ale zaplatíte na místě 700 korun. Povinná výměna řidičáku je zadarmo a trvá do 20 dnů od podání žádosti, pokud ale jej budete měnit kvůli změně příjmení nebo kvůli poškození či ztrátě, pak zaplatíte 200 korun.

Prodloužení kvůli pandemii

Řidiči, kteří se vešli do období 1. září 2020 až 30. červen 2021, mohou mít dle nařízení Omnibus I nebo II prodlouženy řidičské průkazy o 10 měsíců. Platnost jim je tedy o tuto délku prodloužena. Například ti, kterým platnost skončila v červnu 2021, tak podle prodloužení řidičák platí do dubna 2022. Ačkoli určitě bychom se na tuto prodlouženou platnost nespoléhali, pokud například vyrážíte do zahraničí. Navíc teď už není v Česku taková koronavirová hrozba, aby nebylo možné úřad navštívit a o výměnu si zažádat. Raději to vyřiďte hned, budete mít pokoj.

Pokuta za propadlý řidičák

Každý, koho zastaví hlídka, a je mu zjištěna skutečnost propadlého řidičáku, musí počítat se sankcí. Pokuta na místě činí 2000 korun, ve správním řízení je to pak o 500 korun více.

Zdroj info: Městský úřad; zkušenosti autora.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články