PRÁCE 🧰

Víte, co si počít při ztrátě řidičáku?

7. 11. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autoškola a řidičský průkaz Vrácení řidičského průkazu

Může se to stát velmi snadno. Někde ztratíte peněženku s doklady a ani nevíte jak. Pak je na místě vyřešit náhradní doklady a to bez odkladu, protože jízda bez řidičáku není zrovna terno, když vás zastaví dopravní policie.

Ztráta řidičského průkazu: Návod jak postupovat

Články na téma vrácení řidičského průkazu:

  1. Ztráta řidičského průkazu: Návod jak postupovatVrácení řidičského průkazu - právě čtete
  2. Kdy žádat o vrácení řidičského průkazu
  3. Vrátit řidičák vám mohou už po půlce trestu
  4. Vrácení řidičského průkazu za alkohol: Jak získat řidičský průkaz zpět po odebrání?

Kromě ztráty dokladu si průkaz můžete i nevhodně poškodit, případně i zničit. Ačkoli nás nenapadá moc činností, při kterých by došlo k totálnímu poškození plastové kartičky, ale i ta nejvíce nepravděpodobná věc se klidně může stát. Život je občas nevyzpytatelný.

Naštěstí i kdyby se rozpustil třeba v kyselině, dá se tato situace velmi rychle a efektivně řešit. V každém případě je tedy nutné tuto událost nahlásit na příslušný úřad. Jedná se o obec s rozšířenou působností a tedy dále registr řidičů. Výhodou je, že zajít můžete kamkoli a tedy ne nutně na ten v místě trvalého bydliště. Ztrátu, případně odcizení průkazu, není povinné hlásit policii. Nicméně se to doporučuje, protože jakmile to oznámíte, stane se tento průkaz okamžitě neplatným. Předejde se tak různým nepříjemnostem.

Jak to celé vyřešit?

Jak již bylo řečeno, stačí dojít na úřad. Tam si najdete příslušnou přepážku, kde nahlásíte problém, který máte. Do ruky si připravte občanku, kterou se budete muset prokázat. Následně dostanete předtištěnou žádost o nový řidičský průkaz, na které si zkontrolujete vyplněné údaje. Zde rovněž odevzdáte poškozený řidičský průkaz, případně potvrzení od policie o odcizení průkazu.

Kdo se nerad fotí, může být v klidu. Na průkaz bude použita fotografie, která už je nahraná v systému z jiných dokladů - buď z původního řidičáku, nebo pak z občanského průkazu. Nová se dělá jen v případě, že byste si na průkazu nebyli vůbec podobni.

S sebou byste si měli vzít i peníze, neboť vyřízení průkazu bude něco stát. Jestliže na řidičák pospícháte, pak bude nutné sáhnout po expresním vyřízení do 5 dnů, které vás ale bude stát 700 korun. Jestliže vám nevadí čekání, tak řidičák se udělá ve standardním režimu do 20 dní a za poplatek 200 korun. Nicméně nemusíte se obávat, že byste do doby, než vám vydají nový průkaz, nemohli řídit. V tomto speciálním případě dostanete potvrzení o oznámení ztráty odcizení poškození nebo zničení řidičského průkazu, které vás opravňuje k řízení a je platné 30 dní. Ale pozor můžete s ním řídit jen na území Česka.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články