PRÁCE 🧰

Vrácení řidičského průkazu za alkohol: Jak získat řidičský průkaz zpět po odebrání?

9. 12. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autoškola a řidičský průkaz Vrácení řidičského průkazu

Za nadýchání jakékoliv hodnoty alkoholu je vám automaticky odebrán řidičský průkaz. Kdy je možné zažádat o vrácení řidičského průkazu a co je k tomu všechno potřeba?

Vrácení řidičského průkazu za alkohol: Jak získat řidičský průkaz zpět po odebrání?

Články na téma vrácení řidičského průkazu:

  1. Ztráta řidičského průkazu: Návod jak postupovatVrácení řidičského průkazu
  2. Kdy žádat o vrácení řidičského průkazu
  3. Vrátit řidičák vám mohou už po půlce trestu
  4. Vrácení řidičského průkazu za alkohol: Jak získat řidičský průkaz zpět po odebrání? - právě čtete

Pokud vás policie zastaví a vy nadýcháte na certifikovaném přístroji Drager, hodnotu do 1 promile (a nezpůsobíte žádnou nehodu), jedná se o přestupek, který je běžně sankciován kromě pokuty a bodů, zákazem řízení, trvajícím 6 až 12 měsíců. V případě trestného činu (způsobení nehody pod vlivem alkoholu, nebo nadýchání nad 1 promile) je udělován zákaz řízení vozidla v rozmezí od jednoho roku až po deset let.

Kdy můžu zažádat o vrácení řidičského průkazu

Po uplynutí poloviny trestu je možné požádat o vrácení řidičského oprávnění. To je v souladu se zákonem, který zní: „Od výkonu zbytku zákazu činnosti lze po uplynutí poloviny doby výkonu této sankce upustit, jestliže pachatel přestupku způsobem svého života prokázal, že její další výkon není potřebný.“

A jak to je s tím vrácením? Vždy závisí na konkrétní osobě, obvykle úředníkovi (v případě trestného činu rozhoduje soud), zda bude vaší žádosti vyhověno. Klíčové je, zda jste prokázali "napravení" nebo zlepšení. Pro podání žádosti je nutné navštívit úřad s rozšířenou působností, který odpovídá místu trvalého pobytu řidiče.

Co je třeba donést k žádosti

K odevzdání žádosti o vrácení řidičského průkazu po uplynutí poloviny trestu budete potřebovat následující dokumenty: Žádost o vrácení řidičského oprávnění, Posudek o zdravotní způsobilosti (lékařská prohlídka, nesmí být starší jak 90 dnů), Posudek o vykonání dopravně psychologického vyšetření (v případě, zda byl zákaz řízení udělen na 6 nebo více měsíců), Výsledek z autoškoly (pokud je vykonaný trest delší než 12 měsíců) a Rozhodnutí o prominutí zbytku trestu.

Pokud jste si vědomi své viny a jste odhodláni se napravit, máte dobrou šanci na vrácení řidičského průkazu. Je však důležité si uvědomit, že váš trest může být obnoven, pokud budete znovu přistiženi za řízení pod vlivem alkoholu.

Zdroj info: Policie ČR, Dopravní právo, Právník dopravní nehoda.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články