PRÁCE 🧰

Řízení pod vlivem - co vám hrozí v případě, že usednete za volant v podnapilém stavu?

1. 1. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Alkohol za volantem Hladina alkoholu za volantem Testery pro řidiče

Česká republika je jedna z mála zemi, která stále stojí za nulovou tolerancí alkoholu za volantem. Za volant byste po požití alkoholu neměli v žádném případě sedat – i jedno pivo totiž může ovlivnit vaši schopnost řídit. Co vám hrozí za řízení automobilu pod vlivem alkoholu a v jakém případě je možné usednout za volant?

Řízení pod vlivem alkoholu – jaká pokuta vám hrozí?

To, že alkohol za volant nepatří je nám všem vtloukáno do hlavy již od mládí. I tak je však mnoho odvážlivců, kteří vidí řízení v podnapilém stavu jako skvělou večerní zábavu. Řidič pod vlivem alkoholu ztrácí zábrany a může být pro sebe i své okolí opravdu nebezpečný. Co vám hrozí v případě, že způsobíte nehodu v alkoholovém opojení?

Pokuta za nehodu způsobenou opilým řidičem

Trest a pokuta se vždy odvíjí od výše naměřeného alkoholu a zda bylo ublíženo třetí osobě. Do 1 promile (hodnota promile do 0,3 je bez bodu, nad 0,3 je to za 7 bodů). bez zranění se jedná pouze o přestupek, který je sankciován většinou peněžitou pokutou od 2 500 do 20 000 korun a zákazem řízení na 6 až 12 měsíců – po uplynutí půlky trestu je možné zažádat o navrácení řidičského oprávnění.

Pokud je hladina alkoholu v krvi větší než 1 promile, jedná se o trestný čin – ohrožení pod vlivem návykové látky. Za tento trestný čin je ukládán podmíněný či nepodmíněný trest až 1 rok vězení, 7 trestných bodů a pokuta 25 0000 až 50 000 korun plus zákaz řízení na jeden až dva roky.

V případě, že dojde k ublížení na zdraví nebo větší škodě na cizím majetku nebo jiný závažný přestupek, hrozí opilému řidiči 3 roky vězení, 7 trestných bodů, 25 000 – 50 000 korun pokuta a zákaz řízení na 1-2 roky.

Do vězení na tři roky může řidiče pod vlivem alkoholu soud poslat také v případě, že řídil opilý při výkonu povolání, řídil pod vlivem alkoholu hromadný dopravní prostředek nebo byl v posledních 2 letech za stejný trestný čin souzen.

Alkohol v dechu se měří certifikovaným přístrojem Dräger, u něhož je možná odchylka 0,04 promile. Člověk může mít přirozenou hladinu alkoholu v krvi a to hned 0,2 promile. Pro pozitivní výsledek posouzení alkoholu v dechu je tudíž potřeba hodnota 0,24 promile. Za odmítnutí dechové zkoušky hrozí 7 trestných bodů, pokuta 25 000 až 50 000 korun a zákaz řízení na 1-2 roky.

Od roku 2009 se považuje dechová zkouška, provedená certifikovaným analyzátorem dechu za pravoplatný důkaz a není potřeba odborného lékařského vyšetření v podobě odběru krve. V případě, že bylo užito klasických trubiček, tak i nadále platí povinnost podrobit se i lékařskému vyšetření. Ten, kdo nemá co skrývat, nemá důvod odmítat. Pozitivní dechová zkouška je dále opakována a následně je také občas prováděn test z moči, který je přesnější.

Alkohol za volantem a zákon

Zákon č. 361/2000 Sb., přesněji v paragrafu 5, odstavci:

(2) Řidič nesmí

a) požít alkoholický nápoj ani jinou látku obsahující alkohol (dále jen „alkoholický nápoj“) nebo užít jinou návykovou látku během jízdy,

b) řídit vozidlo nebo jet na zvířeti bezprostředně po požití alkoholického nápoje nebo užití jiné návykové látky nebo v takové době po požití alkoholického nápoje nebo užití jiné návykové látky, kdy by mohl být ještě pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky;...

d) předat řízení vozidla nebo svěřit zvíře osobě, která nesplňuje podmínky podle § 3 odst. 2 a 3 nebo která je pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky nebo jejíž schopnost k řízení vozidla nebo jízdě na zvířeti je snížena v důsledku jejího zdravotního stavu,…

Nesnažte se vymlouvat

Řízení pod vlivem alkoholu není dovoleno ani v případě, že potřebujete nutně někoho odvést do nemocnice. U policistů neobstojí ani jiná krajní nouze. Dnes má každý svůj mobilní telefon a povinností řidiče je v takovém případě přivolat pomoc.

Zdroj info: Policie ČR, Dopravní právo, Drogový test, Epojištění, Kalkulátor, Právník dopravní nehoda.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články