PRÁCE 🧰

Výpočet promile alkoholu

26. 1. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Odbourávání alkoholu Testery pro řidiče

Alkohol v krvi je poslední dobou velmi diskutovatelné téma. Pro tyto účely by možná bylo vhodné znát. Kolik je promile a co to vlastně je?

Výpočet promile alkoholu

Co jsou promile a jak je převést na procenta?

Možná by neškodilo si na úvod článku prozradit, co to vlastně ty promile jsou. Je to jednoduché, obecně se promile definuje jako jedna desetina procenta. Většinou se s tímto označením setkáte právě v souvislosti s alkoholem, neboť se udává jako naměřená hodnota při dechové zkoušce. Popisuje se jako pozor si tak dávejte, abyste si promile nepletli s % (procenty), které lze najít například u alkoholických nápojů. Zde se procento definuje jako procentní míra čistého alkoholu v daném nápoji.

Počítání promile alkoholu

Při počítání alkoholu v krvi, platí jedno pravidlo. A to, že jedno promile se rovná jednomu gramu alkoholu v jednom litru krve. Pokud bychom takto chtěli počítat přesnou míru, asi bychom se neobešli bez laboratorních odběrů, zkoumání a výsledků. Nicméně podle vzorce si lze orientačně výši míry spočítat:

  • množství alkoholu v decilitrech vynásobíme mírou procent alkoholu; to vše následně vydělíme svou váhou; výsledek je nutné ještě znásobit konstantou (pro ženy 0,49; pro muže 0,58) = výsledek míry alkoholu v krvi

Nutno podotknout, že je to pouze orientační. Je to spíše pro uspokojení vaší zvědavosti, než pro praktické potřeby. Na podobném principu, s udáním ještě časového úseku, funguje i alkohol kalkulačka. Stačí tedy zadat pár důležitých údajů a hned vám vyskočí výsledek.

Pamatujte ale, že na výsledek se nedá příliš spolehnout a stejně tak i na graf odbourávání alkoholu v průběhu hodin. Nikdo by totiž neměl zapomínat, že každé tělo i pohlaví pracuje s alkoholem jinak a každý tedy střízliví různým tempem. Navíc proces odbourávání alkoholu dost ovlivňuje jak fyzická, tak i psychická pohoda člověka. Pro přesnější měření bude možná lepší použít nějaký lepší alkohol tester.

Nicméně, ať už alkohol kalkulačka nebo alkohol tester ukážou jakoukoli hodnotu vyšší než 0, je to jediné znamení, nesedejte za volant! V případě, že vás zastaví dopravní hlídka, čeká vás tučná pokuta a podle naměřené hodnoty i další sankce.

Zdroj info: Alkoholmetr.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články