PRÁCE 🧰

Rozdíly rychlostí mezi odbouráváním alkoholu mužů a žen

8. 12. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Odbourávání alkoholu Testery pro řidiče

Není to spravedlivé, ale rozdíly v tom, jak rychle se s alkoholem vypořádá mužské tělo a jak rychle to trvá tělu ženskému, jsou docela velké. Proč to tak je a jak moc jsou ženy v nevýhodě? Jak urychlit odbourávání alkoholu?

Odbourávání alkoholu u mužů a žen

Články na téma odbourávání alkoholu:

  1. Tabulka odbourávání alkoholu
  2. Odbourávání alkoholu u mužů a žen - právě čtete
  3. Test rychlosti odbourávání alkoholu
  4. Zbytkový alkohol: Může vás stále ovlivňovat, i když se cítíte střízliví?
  5. Rychlost odbourávání alkoholu v těle
  6. Jak rychle odbourat alkohol: Mýty a fakta
  7. Za jak dlouho vyprchá alkohol z krve? - již brzy

Jak funguje alkohol?

Alkohol se při konzumaci dostává do celého těla, krom jiného i do mozku, kde působí na stejné receptory, na jaké působí při konzumaci i třeba heroin (ten akorát mnohem silněji). Krom toho působí i na dva systémy, které předávají nervové signály. Zjednodušeně se dá říct, že přesně díky tomu stoupá reakční doba a utlumují se reakce. To je také důvodem, proč se v pokročilém stádiu opilosti člověk sotva udrží na nohou - mozek přestává mít nad tělem kontrolu a jakákoliv reakce je značně zpomalena. Krom toho mozek špatně vyhodnocuje rizika a má tendence je podceňovat. Proto je často konzumace alkoholu spojena s rizikovým chováním.

To může mít v tom relativně lepším případě třeba sexuální charakter, v těch horších to končí invaliditou nebo dokonce smrtí při neuváženém skoku do vody a podobně. Zde je extrémně nebezpečná kombinace puberty jako období, kdy zejména muži mají tendence chovat se neuváženě a alkoholu, se kterým ještě nemají moc zkušeností a který hranice ochoty riskovat dále posouvá.

Ženy jsou závislé dřív

Zajímavé je, že pokud se budeme bavit o závislosti na alkoholu, tak ženy obvykle začínají systematicky pít o něco později než muži, ale do léčeben se dostávají zhruba ve stejnou dobu jako muži. To si lze vysvětlit tím, že něžnější pohlaví se stává závislým daleko dříve. U žen také mimochodem jako spouštěč závislosti na alkoholu slouží častěji stres nebo náročné životní období. Muži se k závislosti daleko častěji propijí tak trochu nenápadně a každodenní konzumací třeba v hospodě. Zajímavé a trochu alarmující je, že zhruba šestina mužů vypije denně více jak 1 dcl ethanolu, tedy čistého alkoholu. Samozřejmě naředěného třeba v pivu nebo tvrdém alkoholu.

Rozdíly fyziologické

A teď tedy k těm rozdílům při samotné konzumaci - ženy jsou těžce v nevýhodě už ve chvíli, kdy se pít začíná, protože mají obvykle menší stavbu těla, menší objem krve, menší objem vody a vyšší procento tělesného tuku. A alkohol se lépe rozpouští ve vodě než v tuku…

Zcela zásadní vliv ale má i enzym alkoholdehydrogenázy, který umí rozkládat alkohol. Tento enzym se nachází v žaludku, konkrétně v žaludeční tkáni a muži ho mají zhruba 4 x více, než ženy. Zajímavé je, že toto se částečně vyrovnává po menopauze, kdy ženám přestane kolísat hladina estrogenu. Při konzumaci stejného množství alkoholu tedy bude pravděpodobně žena daleko dříve a více ovlivněna. Stejně jako jí déle potrvá odbourání alkoholu.

Jak dlouho vydrží alkohol v krvi?

Konkrétní čas je do značné míry individuální, každopádně v jednom mají obě pohlaví výhodu - odbourávání alkoholu probíhá lineární rychlostí a není možné ho nijak urychlit. Muži však budou s tímto procesem hotoví dřív, což je způsobeno právě tím, že mají více enzymu alkoholdehydrogenázy. Proto pokud se ráno po večírku v páru rozhodujete, kdo bude řídit a vypili jste zhruba stejně, tak je lepší přenechat sedadlo spolujezdce ženě, protože je pravděpodobné, že bude mít vyšší hladinu alkoholu v krvi.

nápojmužžena
jeden půllitr 10° piva2,15 hod.3,42 hod.
jeden půllitr 12° piva2,45 hod.4,31 hod.
0,7 l vína8,38 hod.14,16 hod.
0,5 l 40% destilátu22,3 hod.37,2 hod.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články