PRÁCE 🧰

Mýty a fakta o tom, jak se rychle zbavit alkoholu v těle

24. 11. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Odbourávání alkoholu Testery pro řidiče

Lžíce sádla ani studená sprcha nebo kafe alkohol z těla rychleji nevyloučí. Víte, jaké další mýty se tradují při odbourávání alkoholu? V tomto článku se podíváme na to, jak tělo opravdu zpracovává alkohol a co můžete udělat, abyste se cítili lépe rychleji.

Jak rychle odbourat alkohol: Mýty a fakta

Malé okénko chemika

Než se budeme věnovat odbourávání alkoholu, povíme si to pěkně od začátku. Když pijete alkohol, prochází několika kroky metabolizace: Po požití je alkohol rychle absorbován do krevního oběhu z trávicího traktu, což vytváří pocit opojení. Ethanol se rozkládá na acetaldehyd pomocí enzymu alkoholdehydrogenasy. Acetaldehyd se dále pomocí stejného enzymu rozkládá na acetát, což jsou soli nebo estery kyseliny octové – ve zkratce se alkohol rozkládá na kyselinu octovou. Produkty tohoto rozkladu jsou dále metabolizovány a eliminovány z těla ledvinami a dýcháním.

Mýty o rychlém odbourání alkoholu

Existuje mnoho mýtů o tom, jak rychle odbourat alkohol, ale není to tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Některé z nejběžnějších mýtů zahrnují například:

Káva a studená sprcha

Velmi oblíbený a rozšířený mýtus říká, že káva nebo studená sprcha vám pomohou rychle odbourat alkohol. Bohužel to ale tak úplně není pravda. Kofein v kávě vás má probudit a „nastartovat“, ale nepomůže vašemu tělu zpracovat alkohol rychleji. Stejně také ani studená sprcha vás magicky „nevystřízliví“.

Vypij olej nebo sněz lžičku sádla

Někteří tvrdí, že konzumace tuků, jako je máslo, sádlo nebo olivový olej, může pomoci rychleji odbourat alkohol. V praxi vás z toho tak akorát ještě víc natáhne a stejně to moc fungovat ani nebude.

Zázračné léky proti kocovině

Existuje mnoho přípravků a prášků na trhu, které slibují, že vás ochrání před kocovinou. Bohužel, většina z nich nemá dostatečně silné vědecké podklady a účinnost je často pochybná. Jedna se často tak pouze o „placebo efekt“.

Zvracení

Někteří lidé si myslí, že zvracení může pomoci rychleji se zbavit alkoholu. I když to může znít logicky, nikomu nedoporučujeme tuto činnost provádět. Nejenže hrozí riziko udušení, ale také si můžete poškodit trávicí trakt žaludečními šťávami. Zvracení vede také často k dehydrataci.

Jak doopravdy pomoci tělu odbourat alkohol

I když neexistuje žádný zázračný způsob, jak okamžitě zbavit tělo alkoholu, můžete podniknout několik kroků, které vám pomohou cítit se lépe rychleji:

Čas

Jednoduše řečeno, trvá to nějakou dobu, než se alkohol úplně z těla vyloučí. Nejlepší cesta, jak rychle odbourat alkohol, je dát tělu čas a dostatečný odpočinek.

Hydratace

Pití vody může pomoci zmírnit dehydrataci, která může být důsledkem konzumace alkoholu.

Jídlo

Jídlo může pomoci zpomalit absorpci alkoholu v trávicím traktu a snížit intenzitu opojení. Před i po konzumaci alkoholu se dobře a kvalitně najezte, nebude vám tak blbě.

Spánek

Nic nezabírá tak rychle, jako spánek. Pokuste se odpočinout a dát svému tělu čas na zotavení.

V podnapilém stavu hlavně nesedejte za volant. I ráno po flámu můžete stále nadýchat, i když se cítíte střízliví.  O tom, jak rychle se odbourává alkohol v těle, si můžete přečíst v našem dalším článku.

Zdroj info: Policie ČR, Ministerstvo dopravy ČR.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články