PRÁCE 🧰

Za jak dlouho vyprchá alkohol?

3. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Odbourávání alkoholu Testery pro řidiče

Typická otázka, kterou si kladou řidiči před jízdou druhý den po flámu. Mohu už řídit? A za jak dlouho vlastně alkohol z mé krve vyprchá? Odpověď není jednoduchá.

Za jak dlouho vyprchá alkohol?

Každé tělo a každý člověk odbourává alkohol jinak rychle. Stejně jako každý zvládne vypít alkoholu jiné množství s různými následky, liší se i to, jak moc rychle se tělu podaří se tohoto jedu v krvi zbavit. Ano, alkohol je jed a tělo na něj podle toho reaguje. Některé změny, zejména ty počáteční, mohou být příjemné, jakmile se to přežene, tělo se snaží alkoholu co nejdříve zbavit a je to pro něj dost náročné. Lidově se říká, že má člověk „opici“. Při ní už nemusíte mít v krvi ani půl promile, přesto je hodně znát, že fyzická schránka si prošla něčím náročným.

Vlivů, které hrají roli při odbourávání alkoholu je hodně, zde jsou ty nejzákladnější:

  • Pohlaví je první a nejzákladnější parametr. Je nám líto, ale ženy jsou silně v nevýhodě. Emancipace zde úplně nezafungovala a ženské tělo má obecně více tuku a méně vody než tělo mužské. Evolučně to je do jisté míry výhoda, bohužel boj s alkoholem lépe zvládají muži, a to právě díky té vodě.
  • Kruciálním faktorem je i hmotnost. Zde je opět ve výhodě tělo mužské, protože muži jsou zkrátka v průměru těžší. Čím větší tělo, tím více má krve a vody, což je rozhodující a alkohol se tak zjednodušeně řečeno více zředí.
  • ALDH2 neboli alkoholdehydrogenáza je enzym, který mají muži v játrech a žaludku, ženy jenom v játrech. Proč to tak je, věda neví, jisté je, že ALDH2 umí přeměnit molekulu ethanu na molekulu acetaldehydu, což je klíč k vystřízlivění. Jakmile přijde alkohol do kontaktu s tímto enzymem, začíná přeměna. Neexistuje nic jako rychlejší a pomalejší přeměna, průběh je lineární a závislý na množství enzymu, které má tělo k dispozici. Muži obecně mají několikrát více ALDH2 a dále jsou rozdíly i mezi různými etniky.

Za jak dlouho vyprchá alkohol z krve?

Velmi zhruba lze konstatovat, že průměrný muž potřebuje na odbourání jednoho desetistupňového piva asi 2 –2,5 hodiny, žena o hodinu víc. Lahev vína (0,7 litru) potrvá mužskému tělu 8–9 hodin, žena potřebuje 13–16 hodin. Lahev tvrdého 40% alkoholu (0,5 litru) znamená, že muž nemůže řídit 20–25 hodin, pozor, u ženy je to doba 30–40 hodin. Jak už jsme naznačili výše – rychlost odbourávání alkoholu je lineární, takže podle těchto údajů můžete škálovat i své odhady v závislosti na tom, kolik alkoholu jste vypili.

Za jak dlouho vyprchá alkohol – kalkulačka

Existuje nespočet online kalkulaček, případně aplikací do mobilů. Stačí si nějakou stáhnout, zadat základní údaje a dozvíte se, jak dlouho byste neměli řídit. Doporučujeme k výsledku přičíst 20 %, abyste měli jakousi jistotu, že skutečně nenadýcháte. A ideální samozřejmě je, pořídit si kvalitní alkoholtester a před jízdou si pro jistotu dýchnout.

Jak ukázal i náš praktický test, muž o hmotnosti 89 kilogramů měl proti 63kilové dámě výhodu a alkohol jeho tělo „zpracovalo“ zhruba o polovinu lépe. Podobně vypadalo i jeho „mizení“ z krve.

Tabulka odbourávání alkoholu po dvou sklenkách vína

Tabulka odbourávání alkoholu
Doba Muž (89 kg)Žena (63 kg)
po 1 hod. 0,43 ‰ 0,81 ‰
po 2 hod.0,21 ‰ 0,42 ‰
po 2,5 hod. 0,11 ‰ 0,30 ‰
po 3 hod. 0,06 ‰ 0,23 ‰
po 3,5 hod. 0,00 ‰ 0,14 ‰

Zdroj info: alkozona.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články