PRÁCE 🧰

Alkohol za volantem: Od pokuty až po vězení

15. 10. 2023 2 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Alkohol za volantem Hladina alkoholu za volantem Testery pro řidiče

Řízení pod vlivem alkoholu je jedním z nejzávažnějších přestupků a trestných činů v silničním provozu. Řidiči, kteří usednou za volant pod vlivem alkoholu, představují vážné riziko pro sebe i ostatní účastníky silničního provozu.

Alkohol za volantem: Jak se vyhnout pokutě?

Dle dat Policie ČR má více než 40 % dopravních nehod způsobených opilými řidiči tragický konec ve formě vážných zranění či dokonce úmrtí. V České republice je stanovena nulová tolerance alkoholu v krvi pro všechny řidiče. To znamená, že nesmíte zasednout za volant ani po konzumaci jediného malého piva. Existuje sice určitá míra tolerance, která se při dechové zkoušce zohledňuje, a to je hranice 0,24 promile (což je maximální fyziologická hladina alkoholu v krvi člověka). Pokud se během kontroly naměří tato hodnota, policista může požádat o opakování dechové zkoušky. Výsledek by však měl být nižší nebo stejný, ale nikdy ne vyšší než předchozí naměřená hodnota.

V případě, že policisté naměří větší hodnotu než 0,24 promile, řidič se dopouští přestupku. Překročí-li však hodnotu jedné promile, jedná se již o trestný čin. K tomu všemu, pokud řidič v takovém podnapilém stavu způsobí dopravní nehodu, může po něm pojišťovna vymáhat škodu. Pokud má řidič sjednané havarijní pojištění, může se stát, že pojišťovna odmítne plnit svůj závazek právě kvůli alkoholu.

A co v případě, že odmítnu dechovou zkoušku?

Tak to máte taky problém. Toto jednání automaticky znamená spáchání přestupku. Tím pádem vám hrozí sedm trestných bodů, pokuta a navíc zákaz řízení.

Pokuta za nehodu způsobenou opilým řidičem

Výše trestu a pokuty vždy závisí na množství alkoholu v krvi a na tom, zda došlo k újmě třetí osobě. Pokud alkohol v krvi nepřesáhne hodnotu 1 promile a pokud při nehodě není žádné zranění, jde většinou o přestupek. Tento přestupek bývá trestán obvykle pokutou v rozmezí od 2 500 do 20 000 korun a zákazem řízení na dobu trvající od 6 do 12 měsíců. Po uplynutí poloviny trestního období je možné požádat o navrácení řidičského oprávnění.

Hodnota do 0,3 promile je bez bodu, nad 0,3 až 1 promile je za 7 trestných bodů. V případě, že je naměřena hodnota větší než 1 promile, jedná se o trestný čin – ohrožení pod vlivem návykové látky. Za tento trestný čin je ukládán podmíněný či nepodmíněný trest až 1 rok vězení, zákaz řízení vozidla v rozmezí od jednoho roku až po deset let, udělení 7 trestných bodů a pokuta ve výši od 25 000 Kč do 50 000 Kč. Tyto sankce platí i pro případy řízení pod vlivem alkoholu přesahujícího 2 promile.

Zdroj info: Auto Guide, Long care Racing Products, Auto Express.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Ondra, 24. 10. 2023 16:21
Nesouhlasím s nulovou tolerancí. Věřím, že pokud by se nějaká desetina promile tolerovala, tak by to vedlo k lepší situaci na našich silnicích.

Podobné články