PRÁCE 🧰

Kdy můžete řídit po požití alkoholu

4. 12. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Odbourávání alkoholu Testery pro řidiče

Dát si čas od času skleničku nějakého ostřejšího nápoje nemusí být na škodu. Horší je sednout pod vlivem alkoholu, i třeba zbytkového, za volant automobilu.

Kdy můžu řídit po alkoholu

Články na téma vyprchání alkoholu:

  1. Za jak dlouho vyprchá alkohol
  2. Kdy můžu řídit po alkoholu - právě čtete
  3. Zbytkový alkohol za volantem: Co vám hrozí?
  4. Vyprchání alkoholu z krve

Jakkoliv to zní spíš jako návod, jak se propít až k těžkému alkoholismu, tak ideální je mít vyzkoušeno, kolik toho vydržíte, za jak dlouho se vaše tělo alkoholu zbaví a podle toho se zařídit. Na to, za jak dlouho z těla vyprchá alkohol má vliv více faktorů.

  • Pohlaví - naprosto nejzásadnější vliv má to, jestli jste muž nebo žena. V tomto má silnější pohlaví bohužel zásadní výhodu, protože disponuje mnohem větším množstvím enzymu, který alkohol štěpí. Je to dané evolučně, muži zkrátka „chlastají“ historicky mnohem déle než ženy.
  • Hmotnost - těžší a objemnější těla mají opět výhodu a poradí si alkoholem lépe a rychleji. Za předpokladu, že se jedná o zdravého člověka. U obéznějších jedinců se mohou vyskytovat další komplikace, které odbourávání alkoholu spíše prodlouží.
  • Únava - možná už to máte vyzkoušené, když jste unavení, opijete se rychleji a tento stav trvá déle. Tělo nemá tolik energie a dalším vedlejším efektem je, že alkoholové opojení vyčerpaného člověka spíš ještě víc unaví a uspí, než nabudí.
  • Obsah žaludku - to, co jste jedli před požitím alkoholu i v průběhu jeho požívání, má velký vliv na to, jak rychle se opijete. A když se opijete opravdu řádně, je docela možné, že se s obsahem svého žaludku znovu shledáte. Každopádně zapomeňte na nízkokalorické potraviny, tělo potřebuje na boj s alkoholem zásobu energii a raději si tedy dejte kus mastného bůčku, který promastí žaludek a zpomalí tím vstřebávání alkoholu do krve. Velmi špatnou volbou jsou hodně solené potraviny – sůl na sebe váže vodu a tu tělo bude sakra potřebovat. A dobré není ani třeba chilli nebo cokoliv ostrého. V kombinaci s alkoholem vám to zajistí nepěkné pálení žáhy druhý den.

Jak zjistit hodnotu alkoholu?

Konkrétní hodnotu alkoholu vám ukáže jen alkohol tester, případně krevní rozbor. Pro orientační odhad existuje celá řada aplikací třeba do telefonu, případně na nejrůznějších webech. Z našich zkušeností musíme říct, že skutečně fungují, protože jsou velmi, velmi opatrné při výpočtech, které jsou takříkajíc „na jistotu“. Docela pěknou tabulku má na svém webu i policie.

Obecně lze ale říct, že tělo se umí zbavit zhruba 0,1-0,2 promile alkoholu za hodinu. Neurychlí to ani káva, ani studená koupel, ani cvičení. Játra rychleji pracovat nedonutíte. To nejlepší, co můžete udělat, je jít spát a dopřát tělu dostatek energie. Ráno nebudete tak zničení a když konzumaci lihovin proložíte pitím vody (ideálně 1:1), budou následky pro tělo minimální. I pokud už nenadýcháte vůbec nic, neměli byste usedat za volant, pokud se necítíte úplně fit, což je tak trochu definice povečírkové opice.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články