PRÁCE 🧰

Co hrozí za zbytkový alkohol za volantem

1. 1. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Odbourávání alkoholu Testery pro řidiče

Pod pojmem "zbytkový alkohol" většina lidí rozumí nevinnou památku na veselí předchozího dne, která rychle vyprchá. Jenže ona i relativně malá hladina alkoholu může dostat člověka do problémů.

Zbytkový alkohol za volantem: Co vám hrozí?

Články na téma vyprchání alkoholu:

  1. Za jak dlouho vyprchá alkohol
  2. Kdy můžu řídit po alkoholu
  3. Zbytkový alkohol za volantem: Co vám hrozí? - právě čtete
  4. Vyprchání alkoholu z krve

Zákon o zbytkáči neví

Předně je asi dobré říct, že zákon nic jako "zbytkový alkohol" nezná. Budeme-li se pohybovat v intencích obecného chápání tohoto pojmu, dostaneme se někam k hodnotě 0,3 promile. Ta je totiž hranicí mezi bodovaným a nebodovaným přestupkem. Do 0,3 promile je přestupek řešen ve správním řízení, kde je řidič sankcionován částkou 2 500 - 20 000 korun a současně s tím přijde o řidičské oprávnění na 6 měsíců až rok. Obejde se ale bez bodového ohodnocení.

Přiznáte se?

Nad 0,3 promile je sazba stejná, ale do karty řidiče se připíše 7 bodů, protože už je to přestupek závažnější. Nad 1 promile už se jedná o trestný čin, což ale není předmětem tohoto článku. Existuje ještě jakási "spodní hladina", která je součtem možné fyziologické hladiny alkoholu a chyby měřicího přístroje. Její hodnota je 0,24 promile a pokud nadýcháte při silniční kontrole tuto nebo nižší hodnotu, pak vám policista dá pravděpodobně dýchnout ještě jednou za chvíli.

Nebude-li mít druhá dechová zkouška vyšší výsledek, měl by vás pustit bez jakékoliv sankce. Pakliže se samozřejmě nepřiznáte k tomu, že jste požili alkohol (a policista se na to stoprocentně zeptá). V takovém případě se naopak karta obrací, protože jste tím poskytli důkaz sami proti sobě a obvinění z přestupku bude vystavěno právě na tomto přiznání.

Za zbytkový alkohol bez řidičáku

"Zbytkáč" z předchozího večera ale může být přesně někde mezi 0,24 a 0,3 promile. Člověk už si může připadat zcela střízlivý, ačkoliv mu v krvi ještě nějaký alkohol koluje. A to je problém, protože v případě, že takového řidiče policie zastaví a dá mu dýchnout, hrozí výše popsané. Jakkoliv se může obhajovat tím, že se jedná o zbytkový alkohol. Případný odběr biologického materiálu (krve, moči), který by měl po nadýchání hodnoty vyšší jak 0,24 v nemocnici následovat, pak prokáže přesnou hodnotu, od které se odpíchne úředník ve správním řízení.

Špatným řidičem i s nulou

Je tu ale ještě jeden efekt, který s sebou nese odbourávání zbytkového alkoholu, ale i stav, který následuje po úplném vystřízlivění. Tím je terminus technicus zvaný "vopice", v některých končinách pak "kocovina". Jedná se o stav, kdy se tělo vyrovnává s tím, že zatímco jeho majitel spal jak dřevo, musela játra (a částečně žaludek) tvrdě makat na tom, aby z krve ethanol dostala pomocí enzymu alkoholdehydrogenázy. Stojí to obrovské množství energie, vitamínů a minerálů, takže ne náhodou druhý den stojí vše za starou belu.

Alkohol tělo odvodňuje, což je důvodem bolesti hlavy. K tomu přidejte další efekty, jako nevolnost, ale třeba i kocovinu morální. Řídit v takovém stavu, byť s "nulou v krvi" tedy rozhodně není zcela optimální.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články