PRÁCE 🧰

Měření obsahu alkoholu v dechu a jak fungují alkohol testery

4. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Technologie alkohol testerů Testery pro řidiče

Dnes se provádí měření alkoholu v dechu v zásadě pomocí dvou druhů přístrojů. Jsou to elektrochemické a polovodičové alkoholtestery.

Měření alkoholu v dechu

Články na téma princip a funkce alkohol testerů:

  1. Přesnost měření alkohol testeru na obalu vs. realita
  2. Jak funguje alkohol tester?
  3. Citlivost alkohol testeru na vnější vlivy
  4. Měření alkoholu v dechu - právě čtete

Měření obsahu alkoholu z krve

Obecně lze konstatovat, že nejpřesnější měření obsahu alkoholu, která člověka v danou chvíli ovlivňuje, je z krve. Úroveň alkoholu v dechu je zhruba 2300 x menší, než kolik jí je v krvi. Samozřejmě pokud přistoupíme na to, že můžeme poměřovat obsah v kapalině a v plynu, což už samo o sobě je dost ošemetné.

Měření alkoholu v dechu

Polovodičové alkohol testery

Tím levnějším způsobem, jak otestovat přítomnost a hladinu alkoholu v dechu je polovodičový alkoholtester. Jedná se ale stále o levnější variantu, která navíc není ani nijak zvlášť přesná a používáním přesnost ještě více klesá.

Princip polovodičového alkoholtesteru je vcelku jednoduchý - senzor se během nějaké doby (zhruba 30 sekund až minuta a půl) zahřeje na zhruba 300°C a následně se do alkoholtesteru dýchne. Vydechnutý vzduch prochází přes čidlo, kde se v závislosti na obsahu určitých látek mění napětí. Změna napětí je pak přepočítána na hladinu alkoholu.

Změří nejen alkohol

Záměrně je o dvě věty zpět napsáno "v závislosti na obsahu určitých látek". On totiž polovodičový alkoholtester reaguje nejen na alkohol, ale třeba i na mentol. Stačí tedy mít v puse čerstvou žvýkačku a nadýcháte i v případě, že jste absolutní abstinenti. To samé platí i pro cigarety, kávu nebo třeba energetické nápoje.

Docela dost nevýhod

Polovodičové alkoholtestery nejsou popravdě žádná výhra. Jelikož se čidlo zahřívá na docela vysokou teplotu, mění se s počtem měření i jeho vlastnosti a tím pádem se snižuje přesnost měření. Proto je třeba tyto měřiče alkoholu kalibrovat zhruba dvakrát častěji než alkoholtestery elektrochemické. Ani životnost čidla není nijak závratná a je třeba ho po čase vyměnit. No a aby toho nebylo málo, tak ke svému provozu potřebuje "polovodičák" alkalické baterie. Ne nabíjecí, ale jen alkalické. Proč? Protože klasické nabíjecí baterie nejsou schopny poskytnout tak vysoké napětí, aby se dostatečně zahřálo čidlo. To je potom studenější, než je potřeba a výsledek měření je opět zkreslený.

Elektrochemické alkohol testery

Tady už se pohybujeme ve vyšší cenové hladině, za kterou ale dostaneme objektivně lepší přístroj. I policie se spoléhá na elektrochemické alkoholtestery, konkrétně se jedná o modely Dräger 6820 a Dräger 7510.

Principiálně je to dost odlišné od polovodičového typu. Elektrochemický senzor tvoří dvě elektrody z platiny, mezi kterými je elektrolyt. Vzduch prochází přes senzor a dochází ke generování elektrického proudu podobně, jako se to děje v případě vodíkového palivového článku. Vzniklý proud je samozřejmě měřen a naměřená hodnota je převedena na úroveň alkoholu.

Rychlejší měření bez zahřívání

Zásadním pozitivem elektrochemického alkoholtesteru je, že se nic nezahřívá. Nemusí se tedy čekat a měřit lze prakticky ihned. Stejně tak článek nepodléhá degradaci vlivem tepla. Abychom ale byli fér, tak je třeba říct, že i zde dochází k jistým změnám - měřicí elektronika je vystavena vlhkosti z dechu, takže časem oxiduje. Vlastnosti a přesnost měření se ale mění vcelku pozvolna, takže není třeba tak častá kalibrace (obvykle stačí jednou do za rok). Výhodou je i nižší spotřeba energie, baterie tedy vydrží mnohem déle, než v případě polovodičového alkoholtesteru.

Žvýkačky nezměří

Snad nejdůležitější u elektrochemického alkoholtesteru je, že neměří nic jiného než alkohol. A to velmi přesně! Pumpa si nasaje určité množství vzduchu, ze kterého měření probíhá a když to trochu zjednodušíme, tak se dá říct, že o čím větší množství vzduchu se jedná, tím je přístroj přesnější.

Vyšší cena

Nevýhodou elektrochemických alkoholtesterů je vyšší cena. Ta se částečně u těch nejlevnějších modelů překrývá s vrcholem nabídky polovodičových modelů, nicméně nižší spotřeba baterií a méně častá potřeba kalibrace z nich dělá v dlouhodobém horizontu výhodnější koupi.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články