PRÁCE 🧰

Co vám hrozí, když způsobíte nehodu a máte propadlou STK?

13. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Zapomněli jste na pravidelnou technickou kontrolu vašeho vozu a ptáte se, co vám hrozí? A jak je to v situaci, kdy s vozidlem bez potřebné STK způsobíte dopravní nehodu?

Propadlá STK a dopravní nehoda: Víte, co vám za to hrozí?

Jestliže jezdíte s automobilem, u kterého již uplynula potřebná lhůta od poslední STK, zpozorněte. Pokud vás zastaví příslušníci policie a auto bez STK je k provozu na pozemních komunikacích způsobilé i po technické stránce v pořádku, hrozí vám pokuta ve výši 1 500 až 2 500 Kč.

Policejní hlídka ale může dojít také k tomu, že vozidlo vykazuje výrazné závady a pro ostatní účastníky provozu není dostatečně bezpečné. V takovém případě se sankce za propadlou STK může i několikanásobně zvýšit.

Policie nebo příslušný správní orgán může v takovém případě uvalit pokutu ve výši 5 až 10 tisíc korun. Výjimkou není ani zákaz řízení, a to v trvání od 6 do 12 měsíců. Zároveň je potřeba počítat s rozšířením bodového konta. Takový přestupek totiž policejní či správní orgány běžně postihují 5 trestnými body.

Pozor na takzvané výrazné závady

Otázkou je, o jaké nebezpečné závady v praxi může jít. Zařadit mezi ně je možné kupříkladu:

  • Únik paliva, oleje nebo mazacích tuků
  • Nedostatečná hloubka dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů (menší než 1,6 mm u vozidel všech kategorií)
  • Závady brzdového systému, kvůli kterým není možné vozidlo účinně zastavit
  • Nemožnost přepnutí dálkových světel na potkávací
  • Jestliže světlomety vozu mohou způsobit oslnění protijedoucích řidičů
  • Výrazně zdeformovaná karoserie
  • Netěsnící výfukové systémy

Propadlá STK a způsobená dopravní nehoda

Otázkou každopádně je, co se stane ve chvíli, kdy s vozidlem bez potřebné STK způsobíte dopravní nehodu. V takové situaci se jedná o porušení smluvních podmínek a pojišťovny mají právo odmítnout škodu uhradit, pokud jste ji vlastním nedbalým či úmyslným jednáním také způsobili.

V praxi tomu ale tak povětšinou není. Pokud je auto po technické stránce v pořádku, pojišťovny ve většině případů vzniklou škodu uhradí. Záležet ale bude na spoustě faktorech. Odborníci budou kupříkladu zkoumat, jak dlouho auto neplatnou technickou kontrolu má.

Rozhodující však bude zejména již technický stav vozidla. Pokud není dostatečný, je potřeba se připravit na to, že pojišťovna se plnění může rozhodnout zkrátit, nebo dokonce plnění odmítne. Povinnost uhradit vzniklou škodu se tím následně přesune na vás.

Jak zjistit platnost délky STK?

Platnost STK je potřeba pravidelně kontrolovat. Někteří řidiči si ale mohou klást otázku, jak vlastně na to. Nejjednodušší je, pokud sáhnete po velkém technickém průkazu, kde je přesné datum konce platnosti technické kontroly vytištěno. Pokud vám stačí méně podrobná kontrola, můžete se mrknout na státní poznávací značku. Na ni najdete červenou nálepku, která je opatřena měsícem i rokem konce platnosti.

Pro délku STK platí, že v případě osobních automobilů je její lhůta u pravidelné kontroly dvouletá. Podobně je to i v případě nákladních vozidel do 3,5 tuny i sněžných skútrů. Vozidla TAXI, autobusy nebo nákladní vozidla nad 3,5 tuny však musí absolvovat pravidelnou STK dokonce každý rok.

Jednotlivé kategorie vozidel a platnost STK
Kategorie vozidlaPlatnost první STKPlatnost pravidelné STK
Osobní vozidla4 roky2 roky
Nákladní vozidla do 3,5 tuny4 roky2 roky
Bržděné přívěsy do 3,5 tuny4 roky2 roky
Traktory s max. rychlostí nad 40 km/h4 roky2 roky
Rolby, sněžné skútry4 roky2 roky
Autobusy1 rok1 rok
Nákladní vozidla nad 3,5 tuny1 rok1 rok
Přívěsy nad 3,5 tuny1 rok1 rok
Vozidla TAXI1 rok1 rok
Vozidla s předností v jízdě1 rok1 rok
Motocykly, tříkolky, čtyřkolky6 let4 roky
Nebržděné přívěsy do 750 kg6 let4 roky
Traktory s max. rychlostí do 40 km/h4 roky4 roky

Zdroj info: Česká asociace pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články