PRÁCE 🧰

Jaké tuningové úpravy auta neprojdou technickou?

30. 5. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Většina z nás, automobilových nadšenců, by si chtělo nebo si již upravuje svého mazlíka k obrazu svému. Bohužel, zákony v naší zemi nepovolují v podstatě skoro žádné úpravy. Krátká odpověď by byla, že všechny neověřené a neotestované díly, které nekorespondují s velkým technickým průkazem, neprojdou. Pojďme se na problematiku tuningu podívat blíže.

Jaké tuningové úpravy auta neprojdou technickou (STK)?

Články na téma tuningové chyby:

  1. Jaké tuningové úpravy neprojdou STK? - právě čtete
  2. Co je tuzing
  3. Rozšiřovací podložky na autě

O jaké úpravy se jedná?

Úpravy, které nejsou zapsány v technickém průkazu, by neměly projít na žádné stanici technické kontroly avšak i dnes stále prochází. Jaké úpravy by se tedy na autě neměly nacházet?

Rozměr kol

Rozměr kol patří mezi nejčastější úpravy a mnoho lidí ani nenapadne řešit legálnost svých kol. Maximální povolené rozměry kol jsou uvedeny ve velkém techničáku a jiné rozměry neprojdou technickou kontrolou. Častým řešením je, že se pro účely STK obují legální kola, ovšem poté vás na nelegálních může zastavit policie a udělit pokutu. Řešením je dodatečné zapsání rozměru alu kol.

Úpravy tlumičů 

Snižování či zvyšování tlumičů jsou také přísné téma. Různé snížení aut nebo použití jakýkoliv neověřených produktů, na STK nemáte s tím moc šanci pochodit.

Neoriginální výfuk

Výfuky, oblíbená úprava, co dokáže dodat obrovský charakter projevu motoru a celkové jízdě, zde také narazíte. Nejvíce zabolí asi zvukový projev, který je dosti limitován. Přes filtr pevných částic/katalyzátor nejede vlak, ten musíte nechat. Lze jej však nahradit speciálním sportovní katalyzátorem s homologací.

Neoriginální světla a fólie na světlech

Změna světel dokáže, krom vzhledu, vylepšit taktéž viditelnost a tím pádem zvýšit vaši bezpečnost. Například výměna klasických žárovkových světel za LED světla. Nová světla musí být také v mezích homologacích. Pokud se LED světla nenacházela na typu vašeho vozidla, neprojdete.

Ztmavení oken

V poměru k ostatním zmíněným úpravám, patří zatemňování skel mezi ty méně přísné. V podstatě si můžete (kromě čelního skla, to je nejpřísnější - nesmí být zatmaveno vůbec, kromě clony proti sluníčku) udělat zatmavení podle vašich představ, stačí se držet v regulích stupně zatemnění a podle vyhlášky vydané ministerstvem dopravy (Doplněk automobilů určený k úpravě zasklení motorových vozidel dle zákona č. 56/2001 Sb., předpisů EHK č. 43 a vyhlášky MDS ČR č.341/2002 Sb.). Ty jsou následující:

  • na bočních předních oknech, nesmí být po úpravě fólií celková propustnost světla menší než 70 %
  • okenní autofólie by měl instalovat pouze odborník s příslušným osvědčením (okno musí být označeno štítkem s označením výrobce, způsobem úpravy a hodnotou minimální celkové propustnosti viditelného světla a řidič i odborník musí tyto dokumenty archivovat)
  • fólie nesmí zakrývat třetí brzdové světlo

Při nedodržení vám může policie odebrat technický průkaz, poslat vás na STK, či vás pokutovat až do výše 5 000 korun.

Úpravy motoru

Zde se dá trochu proplétat mezi zákony, protože (opět) stačí dodržet dané regule. Regule na emise, hlučnost, kouřivost atd. O neschválené přestavbě na LPG se nemá cenu ani bavit, ta je samozřejmě nepovolená.

A mnoho dalšího...

Ostatní, jako třeba dodělávané světelné lampy a mlhovky. Pozor si také musíme dát na různé plasty a kryty po celém autě, a dokonce i tažná zařízení. Výmluvou není ani to, že koupíte auta s nelegálními úpravami a prostě o nich nevíte. STK stále neprojdete a můžete dostat pokutu od policie. Dále se na tyto úpravy hledí při pojistné události a dokážou mít velký vliv na rozhodování o viníkovi.

Zdroj médií: unsplash.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články