PRÁCE 🧰

Rozšiřovací podložky pod kola

8. 3. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Rozšiřovací podložky jsou pro řidiče, kteří nechtějí mít „utopená kola“. Při jejich instalaci však porušují zákon. Jak zapsat podložky, aby vám nevzali technickou?

Rozšiřovací podložky pod kola

Články na téma tuningové chyby:

  1. Jaké tuningové úpravy neprojdou STK?
  2. Co je tuzing
  3. Rozšiřovací podložky na autě - právě čtete

Chcete svému vozu dodat atraktivnější vzhled a zároveň zlepšit jeho stabilitu a ovladatelnost? Rozšiřovací podložky mají za úkol opticky snižovat ET kol. Díky tomu se kola zdají, že jsou více na okraji blatníků a díky nim auto lépe drží v zatáčkách. Mnoho lidí si však nechá vyrobit podložky například na soustruhu, případně je koupí od známého a nic neřeší. To je ale problém. Podložkami totiž zvyšujete váhu a tím značně opotřebováváte tlumiče a zhoršujete příčnou stabilitu automobilu.

Druhy podložek

Podložky pod kola se nabízí v široké škále typů a materiálů, a proto je důležité vybrat si ty správné pro vaše potřeby. Nabízí se v různých variantách a plní hned několik funkcí. Existují podložky přechodové, podložky závitové, podložky se štefty, podložky pro změnu rozteče ale i univerzální podložky.

Jak vybrat správné podložky pod kola?

Pokud si nejste jisti, jakou šířku podložek si můžete dovolit, je důležité správně změřit vzdálenost mezi lemem blatníku a pneumatikou. Od této hodnoty odečtěte šířku vnitřního lemu blatníku (L hrany). Výsledek vám dává maximální šířku podložky, kterou si můžete dovolit. Pokud si nejste jistí šířkou podložek, stavte se do autodoplňků a poraďte se s odborníky.

Jak se vyhnout problémům?

Jestliže nechcete mít problémy s policií (ta vám může dát pokutu a v nejhorším případě i pozastavit technickou) a pojišťovnou (v případě, kdy budete účastníkem nehody, pojišťovna vám kvůli podložkám – či jakékoliv nezapsané úpravě na autě – nemusí vyplatit plnění i když bude viníkem druhý řidič) je třeba podložky zapsat. Při výběru podložek je důležité zohlednit typ vozu, rozteč šroubů, ET disků a požadovaný efekt. Důležitá je také kvalita materiálu a výrobní provedení. Vždy se řiďte pokyny výrobce a používejte pouze schválené typy podložek. Ke všem podložkám budete potřebovat typový list, díky kterému je zapíšete do technického průkazu.

Zdroj info: Autoklub České republiky.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články