PRÁCE 🧰

Tuning auta - co vše tuneři ladí a když už se jedná o tuzing

17. 10. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pro někoho je auto pouze dopravním prostředkem a nepotřebuje si ho upravovat ku svému (ne)vkusu, pro jiné je to ale příležitost se ne vždy kvalitně vyřádit. Ostatně přešlapů v tuningovém světě můžete najít nespočet.

Tuning auta

Pokud motoristovi nezbývá ani základní špetka rozumu, může celá úprava auta skončit fiaskem. To jsou případy, kdy úpravy nedávají vizuálně, ani prakticky žádný smysl. Navíc některé dodatečné úpravy se nesetkají ani s pochopením na STK a za některé můžete dostat dokonce pokutu.

Co se nejčastěji ladí

Když se na auto podíváme z celistvého pohledu, dalo by se na autě vyladit takřka cokoliv. Mezi nejčastější úpravy, které můžete vidět, ale i slyšet například na starém Golfu, jsou: křídla a spoilery, snížení podvozku nebo aplikace vzduchového podvozku, ladění výfuku a další věci, které pokud dělá člověk bez zkušeností automechanika a designéra, mohou dopadnou katastrofálně.

Klidně si změny na autech dělejte, nikomu neubíráme jeho koníček, ale možná by nebylo od věci nad určitými věci trochu přemýšlet. Snadno se může stát, že nakonec vyhodíte zbytečně peníze za prvky, které budou úplně k ničemu.

Kdy už se sklouzává do tuzingu

Mezi ten klasický tuzing nepatří jen výše zmíněné věci, které jsou ale hodně přemrštěné jako třeba příliš snížený podvozek, odstranění katalyzátoru pro "drsnější" zvuk z výfuku, často ale také vizuální prvky jako nesmyslné ambientní osvětlení podvozku, vypuklé blatníky, nepřiměřeně velká a vybočená neoriginální kola, která jsou navíc pomalu dražší jak celé auto, ale také třeba LED světla, která nejsou homologovaná a zatmavená skla, které neodpovídají zákonné propustnosti světla. A nejlépe to dát všechno dohromady.

Nicméně ne každý je takový fanda pro změny na voze, tentokrát totiž nejsme v Tokiu a ve filmu Rychle a Zběsile, každý si jistě vzpomene na různě upravené, nejen vizuálně, vozy z garáží středoškoláků. Nicméně i mezi nimi se našla vytuněná auta, za které bychom se v redakci nemuseli stydět. Vše je to tedy spíše o vkusu jednotlivce a také finanční stránce.

Tuning auta

Kdy je tuning legální a kdy už ne

Kromě estetického hlediska lidé často sahají po zvýšení výkonu, ne vždy se to ale setká s kýženou radostí. Více než načipovat své auto, by možná bylo lepší se porozhlédnout po takovém, které už ten výkon dokáže poskytnout a nemusíte se tak pouštět do úprav vnitřností vozu. Píšeme to zejména proto, že co se týká legislativy, nemusí to být tak lehké. Vše záleží na tom od koho si auto necháte vytunit. Existují totiž certifikované firmy, které to mohou dělat legálně, jestliže vám to ale udělá támhle Pepa z Horní Dolní za pár tisícovek, asi to nebude úplně optimální. Navíc mít na autě nelegální chiptuning znamená pokutu, která se šplhá do několik desítek tisíc korun.

Na co si dát pozor při tuningu auta

Při úpravě vozu, ať už jakýmkoli způsobem, si dávejte pozor především na homologaci a certifikaci materiálu a výrobků, které chcete na auto použít. Ty objednané z Číny za pár korun to rozhodně nebudou a pokud chcete mít jistotu, že nic neporušujete, obraťte se na specializovanou firmu. Ta navíc zajistí a možná vás i svede na správnou cestou, že ne všechna vytunění nutně potřebujete. K čemu vám totiž bude auto, které neprojde technickou a z hlediska některých úprav nesmí být ani na vozovce provozováno.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články