PRÁCE 🧰

VIDEO: Co to je chiptuning a jaké zkušenosti mají motoristi s čipováním aut?

5. 10. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Vše o chiptuningu Základní info k chiptuningu

Velmi populární a relativně dostupnou metodou, jak zvýšit výkon motoru, je chiptuning. Co to je a má to nějaká negativa?

Chiptuning motoru

Co je chiptuning motoru?

Posledních zhruba 30 až 40 let jsou auta vybavena elektronikou řídící vstřikování, spalování a vše kolem motoru. Jedná se o takový malý počítač, který si sbírá data ze senzorů a čidel. Podle toho pak upravuje množství vstřikovaného paliva, okamžik, kdy je palivo vstříknuto, předvstřik a podobně. Celé to řídí nějaký program, který do řídící jednotky nahrála automobilka. Jenže právě ten program lze upravit, na čemž je chiptuning založen. Změní se tak palivová mapa a je možné docílit vyššího výkonu, krouticího momentu, nižší spotřeby, lepšího průběhu a taky třeba klidnějšího chodu agregátu.

Nevýhody chiptuningu auta

Jakkoliv to celé zní jako idylka, nese to s sebou i jistá rizika. Předně - motory jsou konstruované na určité výkony a tlaky. A tím, že po nich chceme víc, čerpáme z nějakých rezerv, což může mít vliv na životnost. To se týká především starších agregátů. Moderní auta jsou celá podřízena jednomu jedinému (a trochu nesmyslnému) cíli - co nejnižším emisím. Chiptuning dokáže "odemknout" plný výkonový potenciál, auto najednou jakoby ožije a výkon je dostupný i v daleko nižších otáčkách než dřív. Jakkoliv s tím morálně můžeme souhlasit, tak na STK budou asi jiného názoru, protože úprava softwaru řídící jednotky pravděpodobně přinese i vyšší úroveň produkovaných emisí, než by motor měl mít.

Co na to zbytek auta?

I pokud bychom dosáhli ideálního stavu, tedy zvýšení výkonu a krouticího momentu, snížení spotřeby a zachování požadované úrovně emisí, jsou tu další rizika. U některých motorů, například u starších jednotek TDI, šlo zvednout výkon klidně o 20 až 30 %. To není úplně málo. Jenže s tím si musí poradit i převodovka, která je konstruovaná na určitý krouticí moment a taky spojka. Vyšší požadavky musí splnit i chlazení. Auto je najednou rychlejší a svižnější, čehož majitel samozřejmě rád využije. Jenže o to víc práce mají i brzdy a podvozek. Chiptuning je zkrátka zásah do většinou velmi slušně navrženého systému, který vyvíjely celé týmy v oboru vzdělaných lidí. Pokud si myslíte, že tomu rozumíte lépe než oni, tak se pravděpodobně mýlíte.

Pozor na záruku

Tím se tak trochu dostáváme i k dalšímu problému. Pokud si necháte upravit software řídící jednotky, automaticky tím přicházíte o záruku. Jakmile se s motorem něco přihodí a dojde na reklamaci, tak v servisu pravděpodobně zjistí, že software není originální. Záruka na cokoliv kolem pohonného systému vozu tím automaticky zaniká. Existují i firmy, které zvládnout zařídit i zcela legální úpravu se zápisem do technického průkazu. Jenže ani v takovém případě výrobce auta záruku neuzná.

Jaká je cena chiptuningu?

Jste-li přesvědčení, že do toho chcete jít, doporučujeme svěřit úpravu někomu, kdo tomu opravdu rozumí. To znamená ne nějaký pochybný Pepa, který to zmákne v garáži "za litra", ale prověřená firma se zkušenostmi s chiptuningem a dobrými referencemi. V tomto případě je důležité projít recenze firem, které jsou zaměřené na chiptuning a vybrat tu nejlepší. Tam si sice připlatíte a úprava vyjde třeba na pět tisíc korun, ale člověk má alespoň trochu jistotu, že vědí, co dělají.

Chiptuning recenze a zkušenosti

Zdroj médií: Depositphotos.
Rudolf Malý

Autor článku
Rudolf má rád dobré jídlo, sport a nekorektní humor. Nebrání se elektromobilitě, ale taky jí nijak zvlášť nefandí. Ve volném čase se rád vrtá v autech a obecně vlastně v čemkoliv.

Podobné články