PRÁCE 🧰

VIDEO: Chiptuning obytných vozů

24. 6. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Vše o chiptuningu Základní info k chiptuningu

Obytné vozy se rozmáhají v posledních letech nejen u nás. I zde je ale prostor pro chiptuning, který by mohl obvykle poměrně bídné dynamice trochu pomoci.

Chiptuning obytných vozů

Výkon i spotřeba

Základní problém obytných aut je ve většině případů špatné zrychlení. Tahle auta bývají jednak docela špatně řešená z hlediska aerodynamiky a pak také jezdí docela dost naložená. Z jinak svižné dodávky se tak velmi snadno může stát lenoch, který není schopen udržet na dálnici stotřicítku do kopce.

Dalším nešvarem obytňáků je i jistá „užranost“, která se projevuje spotřebou klidně k 15 litrům na sto kilometrů. Po dobře provedeném chiptuningu se dá srazit a každý litr dolů samozřejmě při cestě přes půl Evropy dost zásadní úsporu představuje.

Dá se pomoci i životnosti motoru

Pomocí chipu je možné zvednout i životnost agregátu, respektive jeho emisních systému, například EGR ventilu. Ten přepouští část výfukových plynů zpět do sání z toho důvodu, že při spalování chudé směsi dochází ke vzniku nadměrného množství oxidu dusíku. Tvoří se zejména tehdy, když je ve směsi přebytek kyslíku, což EGR ventil řeší tím, že do sání pustí výfukové plyny. Podíl kyslíku se tím sníží a současně i teplota ve spalovacím prostoru. EGR ventil se činí hlavně tehdy, je-li motor ve víceméně konstantní částečné zátěži, což je u obytných aut velmi často (v podstatě kdykoliv jede vůz po dálnici stálou rychlostí).

Problém EGR ventilu je v tom, že má tendence se zanášet. Spaliny v něm totiž vytvářejí vrstvičky sazí, které se kupí a postupně ventil ucpávají a blokují možnost jeho otevírání a zavírání. Řídící jednotka to v určitém okamžiku vyhodnotí jako chybu a přepne motor do nouzového režimu nebo alespoň rozsvítí kontrolku. Chiptuningem je možné funkci ventilu ovlivnit, aby se neotevíral tak často, případně aby se přestal otevírat úplně.

VIDEO: Jak na chiptuning obytných vozů

Zdroj info: CIMBU Autosport.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články