PRÁCE 🧰

VIDEO: Chiptuning v kostce - jak to funguje?

13. 5. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Vše o chiptuningu Základní info k chiptuningu

Ohledně chiptuningu se říkají mezi řidiči někdy skoro až mýty a báje. Najdou se tací, kterým po zásahu do softwaru řídící jednotky jejich oktávka jezdí za 2,5 na sto a při tom zvládne ve zrychlení spráskat většinu supersportů.

Chiptuning v kostce – jak to funguje?

Auta řídí počítače

Veškeré procesy v moderních autech se dějí díky řídícím jednotkám. Těch může být v jednom voze klidně několik desítek a chiptuning se zaměřuje na ty, které ovlivňují chod motoru, jeho výkon, charakteristiku a spotřebu paliva.

Motor jako takový běží podle výrobcem nastavených hodnot, které jsou v paměti řídící jednotky nahrané z výroby. Podle nich se pak řídí množství vstřikovaného paliva, předvstřiky, předstih, otevření škrticí klapky, plnicí tlak a další faktory. Všechny samozřejmě určují i to, jaký výkon a krouticí moment bude v jakých otáčkách motor poskytovat.

Když se změní program...

Chiptuning mění tyto hodnoty a nastavuje jiné. Motor pak funguje podle jiných „notiček“, což samozřejmě má vliv na to, jak dobře auto pojede i na spotřebu paliva. Je ale dobré to nepřehánět a držet se konzervativnějších hodnot, než se hnát za maximálním výkonem a jít za konstrukční maximum převodovky, spojky nebo i samotného motoru.

Chiptuning ano či ne?

Problém je, že u nás je několik stovek lidí, kteří umějí úpravy řídících jednotek provádět, aniž by ve skutečnosti věděli, co vlastně dělají. Absolvují jedno, dvě školení, kde se dozví, jak vysoko mohou které hodnoty vyhnat, udělají si web a začnou za mrzký peníz výkonuchtivým řidičům upravovat jejich auta. Jenže to může skončit i fatálním poškozením motoru, proto je lepší si udělat chiptuning od někoho, kdo tomu rozumí a má v tomto oboru zkušenosti. Když se chiptuning udělá správně, nebude to poznat na STK na emisích a auto projde bez problémů.

Chiptuning v kostce dle odborníka

Zdroj info: Cimbu.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články