PRÁCE 🧰

Tuning: Co je v Česku dovoleno a za co vám mohou vzít techničák

8. 11. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Při úpravách výkonu, vzhledu a zvuku vozidla však musíme mít na paměti, že bezpečnost na silnicích by měla vždy být na prvním místě. Dnes si představíme pár úprav, které nejsou vhodné pro vozidla jezdící běžně na značkách.

Tuningové úpravy a bezpečnostní aspekty

Mnoho lidí se rozhoduje upravovat svá vozidla, aby jim dodali osobitý vzhled a zvýšili výkon. Nicméně, mezi širokou škálou tuningových úprav existují úpravy, které mohou být nebezpečné nejen pro samotného řidiče, ale i pro ostatní účastníky silničního provozu.

Neodborná instalace

Nebezpečnou úpravou může být neodborná instalace. V případě, že špatně zapojíte čínské LEDky (dojde například ke skřípnutí drátku, nebo k prohození kabelů), může se velmi jednoduše stát, že vám auto shoří. Pokud špatně nainstalujete (nalepíte nesprávně nebo nekvalitním lepidlem) křídlo na své auto, můžete se dostat do nepříjemné situace - a řidičům, kterým skončí vaše křídlo v okně nebo na kapotě se to bude špatně vysvětlovat.

Nedoporučuje se ani kupovat levné vybavení z Číny (především již zmíněnou elektroniku), která už od výroby nemusí být správně poskládaná a vy to pak se svým autem odnesete. Pokud jsou úpravy (jako například chiptuning) prováděny nekvalifikovanými osobami, může to vést k nesprávnému zapojení komponentů nebo nesprávnému nastavení systémů, což může negativně ovlivnit výkon a bezpečnost vozidla.

Přehnaný výkon

Každý se dnes honí za co nejvyšším výkonem. Avšak málo lidí myslí na bezpečnost. S výkonem by se měla přímo úměrně zvyšovat také bezpečnost – což znamenají lepší brzdy, rám v autě, či pětibodové pásy. S přehnaným výkonem neohrožujete jen sebe, ale také ostatní účastníky provozu.

Tuning úpravy a Policie

V Česku je tuning stále velmi „cenzurován“. Pokud se svým autem budete, jakkoliv vyčuhovat, připravte se na nekonečně policejní kontroly včetně testů na alkohol a taky drogy. Mezi nelegální úpravy, za které vás mohou příslušníci policie často pokutovat, jsou například ostré hrany na autě, custom volant, nehomologované křídlo, nehomologované sportovní skořepiny, pětibodové pásy, rám, barevné podsvícení (hlavně modrá a červená), jakékoliv rozšíření karoserie, samotný ostrý zásah do karoserie, nehomologované podložky pod kola a mnoho dalšího.

Pozor také na pojišťovnu, i v případě, že nezpůsobíte nehodu, může spadnout všechno plnění na vás – především v případě, že na autě budete mít něco, co není zapsáno v technickém průkazu.

 Podle platného zákona je řidič povinen řídit vozidlo, které splňuje technické požadavky stanovené specifickými právními předpisy, které jsou definovány v zákoně č. 56/2001 Sb. Porušení této povinnosti může být stíháno pokutou až do výše 2 000 Kč, která může být udělena přímo na místě, nebo ve správním řízení s pokutou v rozmezí 1 500 až 2 500 Kč.

V případě, že je vozidlo technicky nezpůsobilé pro provoz na pozemních komunikacích a tím vážným způsobem ohrožuje ostatní účastníky silničního provozu, hrozí vyšší sankce. Pokuta se v takovém případě pohybuje v rozmezí 5 000 až 10 000 Kč a může být spojena s udělením zákazu činnosti na dobu 6 měsíců až 1 rok.

Zdroj info: Auto Guide, Long care Racing Products, Auto Express.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články