PRÁCE 🧰

VIDEO: Vybíráme firmu pro chiptuning, zkušenosti s chiptuningem

8. 6. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Vše o chiptuningu Rizika chiptuningu

Kolem chiptuningu se v ČR motá popravdě kde kdo. Někdo to dělá profesionálně už několik dekád, jiný spíše metodou pokus omyl, někteří borci se tváří, že na autě udělají úpravu softwaru řídící jednotky, ale ve skutečnosti nezmění nic a spoléhají na placebo efekt.

Jak poznat dobrého chiptunera

Chiptuning a recenze

Je tedy docela těžké najít člověka, který se v oboru vyzná a svoji práci dělá zodpovědně a dobře. Spousta zájemců o tyto služby se samozřejmě obrátí na internet, recenze, fóra a podobně, kde svůj chiptuning vychvalují. Tam lze narazit na zajímavé názory a postřehy, ale na rovinu – stejně jako spousta e-shopů, i chiptuneři pochybných kvalit si píšou recenze sami na sebe, samozřejmě pod jiným jménem.

Ví něco o autech?

Dobrý chiptuner rozumí především autům jako takovým. Ne jenom tomu, jak nahrát software do řídící jednotky, ale vysvětlí vám podrobně, co změní a na co to bude mít vliv. Chápe samozřejmě procesy, které se v motoru dějí, a to do detailu. Obecně by se takový člověk měl vyznat v nových i starších vozech a neměl by mít problém poradit třeba i s tím, jaký motor do daného vehiklu pořídit. To vše si samozřejmě ověříte z pozice zákazníka bohužel až při osobním kontaktu, který by měl proběhnout ne někde na benzínce za městem, ale ideálně tam, kde chiptuner služby poskytuje. Na jedince, kteří ani nemají svoji „dílnu“, se obvykle moc nevyplatí s chipem obracet.

Nemá více variant

Ti skutečně dobří nenabízejí více variant úprav řídící jednotky. Chip buď „na spotřebu“ nebo „na výkon“ je hloupost, v praxi to funguje tak, že se z motoru dostane větší krouticí moment, potažmo výkon, což už samo o sobě v sobě zahrnuje nižší spotřebu, protože nebude třeba agregát tolik vytáčet. Kdyby někdo udělal chip, který bude vyloženě jen na nižší spotřebu, tak by výkon motoru opadl docela prudce a náhle, což bude popravdě dost nebezpečné například při předjíždění.

Dělá to na IČO?

Ještě existuje jeden poměrně dobrý ukazatel, který je jakousi zárukou alespoň elementární kvality. A to, že dotyčný je k dohledání v rejstříku podnikatelů, má své IČO a dobré je, když má i pevnou linku. Ta je totiž stále tak trochu zárukou, že vám vezme telefon, i když ho budete už potřetí urgovat s nějakým problémem nebo reklamací. K těm pochybnějším podnikatelům se totiž většinou jde dovolat jen tehdy, když potřebujete jejich služby. Ve chvíli, kdy jim zaplatíte a přijdou nedej bože nějaké problémy s kvalitou jimi odvedené práce, tak najednou z nějakého důvodu přestanou telefon zvedat. Najít místo, kde si nechat udělat kvalitní chiptuning tedy rozhodně není lehké.

VIDEO: Na co se zaměřit při výběru dodavatele chiptuningu?

Zdroj info: CIMBU Autosport.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články